Huurcaravans op Teuge

PH-FSD Cessna 208 Caravan I

Teuge, 5 maart 2022 – Nu het mooie voorjaarsweer er aankomt begint iedereen zijn plannen voor de vakantie te maken. Verre reizen worden geboekt, vakantiehuisjes uitgezocht en campers, toer- en stacaravans worden gehuurd. Zo ook bij Skydive Teuge. Alleen was de huur van het type Caravans hier van een iets andere orde…

Geen stacaravans op Teuge, maar huur-Caravans van Cessna

Het weekend van 5 en 6 maart 2022 had men op Teuge geen kist beschikbaar om de parachutisten in hogere sferen te brengen. De PH-JMP was vertrokken naar Hoogeveen. De PH-SWP stond in onderhoud en de nieuw aangeschafte PH-SPT (ter vervanging van de vorig jaar verloren gegane PH-FST) was nog niet inzetbaar.

PH-FSD Cessna 208 Caravan I

Daarom werd er capaciteit ingehuurd. Een tweetal Cessna 208 Caravan I’s werden bij paraclubs in Duitsland opgetrommeld. Kort na elkaar landden op de zaterdagochtend de D-FDJS Cessna 208 Caravan I van Skydive Stadtlohn en de PH-FSD Cessna 208 Caravan I van Fallschirmsport Damme.

D-FDJS Cessna 208 Caravan I

Na een bak koffie konden de twee Duitse kisten aan de slag. De hele zaterdag werd er volop met de toestellen gevlogen. Daarbij werd een enkele keer het exitpoint wat ongelukkig gekozen. De parachutisten waren dan niet in staat om op het veld te landen. Zonder meerkosten werden zij daarbij getrakteerd op een ferme wandeling in de wonderschone omgeving van het vliegveld van Teuge.

PH-FSD Cessna 208 Caravan I

PH-FSD

We waren vooral verheugd om de PH-FSD in actie te zien. Dit toestel staat sinds 17 januari 2019 in ons land ingeschreven.

PH-FSD Cessna 208 Caravan I

De eigenaar van de PH-FSD is FSSD GmbH uit Damme. FSSD staat hierbij voor FallSchimSport Damme. Dat verklaart ook meteen de keuze voor de registratie PH-FSD. Dit kenmerk is overigens tussen 19 april 1966 en 12 november 1968 al eens eerder toegekend geweest aan de Fokker F-27 Mark 200 Friendship met c/n 10137.

PH-FSD Cessna 208 Caravan I

Deze Caravan is in 2007 gebouwd en heeft constructienummer 208-00415. Het toestel heeft kort het Amerikaanse kenmerk N5256N gehad. Op 26 juni 2007 ging de Cessna fabrieksnieuw vliegen bij de Britse Army Parachute Association. De registratie werd op dat moment G-OAFF.

Het interieur van de PH-FSD Cessna 208 Caravan I

Op 15 november 2016 werd de G-OAFF overgenomen door Fallschimsport Damme. Tot begin 2019 bleven de Duitsers met de Britse registratie vliegen. Vermoedelijk is door de aanstaande Brexit de keuze gemaakt om het toestel om te registreren in een ander, bij de EASA aangesloten, land. Als eerste werd een reservering als D-FSSD gemaakt. Dat kenmerkt is uiteindelijk niet doorgegaan en sinds januari 2019 werd dit de PH-FSD.

Checklist bij de uitgang van de PH-FSD

Al als G-OAFF was deze Caravan in onderhoud bij Aircraft Maintenance Netherlands (AMN) op Teuge. De wijziging van de registratie is ook bij AMN gebeurd. Daarna is de PH-FSD al vaker voor onderhoud op Teuge terug gewest.

G-OAFF Cessna 208 Caravan I (Teuge, 26 januari 2018)

De PH-FSD heeft als naam “Foxy Lady”. De naam staat met een Marilyn-Monroe-achtige vos op beide deuren afgebeeld. Deze naam hadden de Britten overigens al aan het toestel gegeven.

Foxy Lady

D-FDJS

De tweede ingehuurde Caravan was de D-FDJS. Die kist stamt uit 1987 en is dus twintig jaar ouder dan de PH-FSD. Het constructienummer van deze kist is 208-00117. De eerste registratie van dit toestel was N9670F. Dat werd op 9 juli 2007 gewijzigd in N117SA. Een derde Amerikaans kenmerk werd op 12 augustus 2011 uitgegeven aan dit toestel, N209JS. De eigenaar werd toen de Aircraft Guaranty Corp. Trustee. Een trustee wordt ingezet als een Amerikaans geregistreerd toestel in eigendom is van een niet-Amerikaanse ingezetenen.

N209JS Cessna 208 Caravan I (Teuge, 20 september 2014)

In 2011 is deze Caravan naar Duitsland gegaan en is bij Skydive Stadtlohn gaan vliegen. Op 29 maart 2017 werd de registratie N209JS doorgehaald en is de Cessna als D-FDJS geadministreerd.

D-FDJS Cessna 208 Caravan I

De D-FDJS is al eens vaker op Teuge geweest, ook in de tijd dat dit nog de N209JS was. In 2014 werd de N209JS onder andere ingezet bij een para-evenement waarbij men vanaf grote hoogte sprong. Daarvoor was toen een zuurstofinstallatie voor de parachutisten in de kist aangelegd.

De D-FDJS – hier nog als N209JS – met zuurstofvoorziening (Teuge, 20 september 2014)
D-FDJS Cessna 208 Caravan I

Een gedachte over “Huurcaravans op Teuge

Geef een reactie