Fast Food!

D-FOOD Pilatus PC-12/47E

Lelystad Airport, 11 maart 2022 – Een kort bezoekje werd afgelegd door de D-FOOD. Dit is een snelle Pilatus PC-12/47E turboprop met constructienummer 1845. Dat laatste is doorgaans makkelijk bij de PC-12’s te checken. De fabriek zet het op het neuswieldeurtje en de meeste eigenaren laten het er na aflevering netjes opzitten.

Het constructienummer staat op het neuswieldeurtje

Het toestel is (om in voedseltermen te blijven…) gebakken in 2018 en is klaargestoomd in de ovens van de Zwitserse meesterpatissiers van Pilatus Flugzeugbau in Stans. Op 16 november 2018 ging dit gebakje vliegen als HB-FRD(19) en op 31 januari 2019 werd de Pilatus uitgeschreven naar Denemarken.

D-FOOD Pilatus PC-12/47E

Opmerkelijk is dat op het typeplaatje van het toestel januari 2019 staat als bouwjaar/maand. Op de foto hieronder is dat vaag te lezen. De tijd dat het toestel met zijn Zwitserse testregistratie vloog wordt door Pilatus kennelijk niet meegerekend.

Het typeplaatje van de D-FOOD Pilatus PC-12/47E

Chase plane

In Denemarken ging de kist als OY-THP vliegen voor de luxe Deense chartermaatschappij Blackbird Air Charter op Billund. In 2019 vloog dit toestel als volgvliegtuig met de zilverkleurige G-IRTY Supermarine Spitfire Mk.IXc de wereld rond tijdens de reis die werd genoemd “Silver Spitfire – The Longest Flight”.

Samen met de G-IRTY Supermarine Spitfire Mk.IXc is deze Pilatus PC-12 de wereld rondgevlogen

Op die reis werd als één na laatste stop ook op 4 december 2019 Lelystad Airport aangedaan. De OY-THP kwam toen uiteraard ook mee. Op dat moment stonden er diverse titels op de kist van de sponsoren. Helaas waren we toen niet zelf in de gelegenheid om de OY-THP te fotograferen, maar collega fotograaf Richard Poeser is zo vriendelijk om ons een foto uit 2019 beschikbaar te stellen.

De OY-THP Pilatus PC-12/47E op 4 december 2019 op Lelystad (Foto: Richard Poeser)

Air Augsburg

Inmiddels heeft Air Augsburg sinds augustus  2020 de voormalige Deense Pilatus als D-FOOD in de vloot. De thuisbasis van de D-FOOD is – niet verrassend – Augsburg (EDMA).
De oorspronkelijke glimmende grijs/bruine kleur is gebleven. De meeste stickers die herinneren aan de wereldreis zijn verdwenen. Op één na. Op de romp is nog de het logo van de reis terug te vinden.

De sticker van “Silver Spitfire – The Longest Flight” is blijven zitten
D-FOOD Pilatus PC-12/47E
D-FOOD Pilatus PC-12/47E
D-FOOD Pilatus PC-12/47E

Driehoek

De D-FOOD arriveerde vanuit Stuttgart Echterdingen (EDDS). En het toestel maakte vandaag een mooie driehoeksvlucht. Na Lelystad werd de bestemming namelijk Schönhagen (EDAZ), ten zuidwesten van Berlijn en later in de middag werd vanaf daar weer teruggevlogen naar Stuttgart. Allemaal vluchten van om en nabij 1:15 uur.

D-FOOD Pilatus PC-12/47E

Geef een reactie