D-EKLB Beech A36 Bonanza nieuw op Breda/Seppe

D-EKLB Beech A36 Bonanza

Teuge, 25 maart 2022 – Dit item gaat over een vliegtuig van Breda/Seppe dat we op Teuge tegenkwamen. De Duitse Beech A36 Bonanza met de registratie D-EKLB bracht op 25 maart 2022 een bezoekje aan Hangar One op Teuge. Dit toestel kwam vanaf Breda/Seppe. Op dat veld verblijft deze comfortabele reiskist sinds 16 oktober 2021 in de ronde hangaar met draaiplateau.

D-EKLB Beech A36 Bonanza
D-EKLB Beech A36 Bonanza

Het toestel is dit najaar overgenomen door een Belgische piloot in dienst van de KLM. Breda/Seppe ligt dicht bij zijn woonplaats en is de tweede keuze na Brasschaat. Dat veld is nog dichter bij huis, maar daar is geen plek voor stalling momenteel.

D-EKLB Beech A36 Bonanza

Eerst D-EFKJ

Deze Beech A36 Bonanza is in 1988 gebouwd met constructienummer E-2444. Het toestel kreeg op 16 augustus van 1988 en Bewijs van Luchtwaardigheid als D-EKFJ.

Het plaatje met het constructienummer van de D-EKLB
Links op de neus zit nog een plaatje met de Duitse registratie

Tegen het einde van de maand augustus werd deze Bonanza overgevlogen vanuit de Verenigde Staten naar Duitsland. Voor dat doel werd tijdelijk een extra ferrytank geplaatst op de plaats van de passagiersstoelen. Daarmee kreeg de D-EKFJ een enorm bereik. De afstand van Reykjavik op IJsland naar Augsburg in Duitsland werd dan ook in één ruk afgelegd.

D-EKFJ Beech A36 Bonanza op Landshut, 12 augustus 1989 (Foto: Peter-Michael Gerhardt)

De D-EKFJ kwam op 30 augustus 1988 aan bij de Duitse importeur Beechcraft Vertrieb und Service GmbH in Augsburg. De maanden daarna werd de Bonanza gereed gemaakt voor aflevering aan de eerste eigenaar, mevrouw Franziska Pöschl. Op 11 oktober 1988 en met 31 vlieguren op de teller kwam het toestel te staan op Lanshut (EDML) ten oosten van Augsburg. De D-EFKJ was voorzien van een paars/roze uiterlijk, op verzoek van de eigenaresse.

D-EKLB Beech A36 Bonanza
D-EKLB Beech A36 Bonanza

In mei 1995 werd de D-EKFJ verkocht. De nieuwe eigenaar werd A. Fickenscher & Söhne GmbH & Co. De nieuwe thuisbasis werd op dat moment Hof-Plauen (EDQM) in het noordoosten van Duitsland. Een derde eigenaar diende zich aan in juli 1998. Het toestel verhuisde naar Marl-Loemühle (EDLM) en de eigenaar werd Armin Merkle.

D-EKLB Beech A36 Bonanza

Dan verhuist de D-EKFJ in januari 1999 naar Nordhorn-Lingen (EDWN), niet ver over de grens bij Oldenzaal. De kersverse eigenaar Karl-Ludwig Bode kon zich niet helemaal vinden in de toenmalige registratie van het vliegtuig. Hij verzocht daarom om deze te veranderen naar een kenmerk, gebaseerd op zijn initialen “KLB”. Zodoende werd de D-EKFJ op 6 juni 2001 omgeregistreerd als D-EKLB.

D-EKLB Beech A36 Bonanza op Borkum (4 juni 2017)

Pech onderweg

Op 25 juli 2018 had de D-EKLB een slechte dag. Op de terugweg van een vlucht van Nordhorn-Lingen naar het Waddeneiland Norderney kreeg het toestel op 2.000ft in de buurt van Bourtange in de provincie Groningen een motorstoring. Cilinder 1 van de motor had het begeven en het lukte de vlieger niet om het toestel aan de praat te krijgen. Daarop werd een noodlanding in een aardappelveld gemaakt, met de wielen ingetrokken. De beide inzittenden bleven hierbij ongedeerd en het toestel raakte beschadigd, maar de schade was gelukkig herstelbaar.

De D-EKLB tussen de aardappels bij Bourtange op 25 juli 2018 (Foto: Melarno Kraan)

Nieuwe eigenaar

In de tweede helft van 2021 is de D-EKLB verkocht. De Duitse eigenaar besloot om zijn vliegcarrière te beëindigen. Het toestel ging over in Belgische handen zoals hierboven al werd vermeld.

D-EKLB Beech A36 Bonanza

Alle jaren heeft het toestel in een paars/roze kleurenschema gevlogen. De huidige eigenaar laat dit ook zo, want het is een opvallende en unieke kleurcombinatie. In de staart staat tegenwoordig “Lady Ingrid”. Nu mogen jullie drie keer raden wat de voornaam van de echtgenote is van de eigenaar! …nee, ik zei: “drie keer raden!” 🙂

Drie keer raden…

Met dan aan Peter-Michael Gerhardt en Melarno Kraan voor hun bijdrage aan dit artikel.

3 gedachten over “D-EKLB Beech A36 Bonanza nieuw op Breda/Seppe

Geef een reactie