Vrolijk beschilderd “Paasei” op Lelystad Airport

N839AR Piper PA-28R-200 Cherokee Arrow II

Lelystad Airport, 14 april 2022 – Op Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen, landde op Lelystad Airport de N839AR. Dit is een Piper PA-28R-200 Cherokee Arrow II (c/n 28R-7635372) met als bouwjaar 1976. Het toestel kwam vanaf zijn thuisbasis Koblenz-Winningen (EDRK), een vluchtje van iets meer dan 1,5 uur. Na de landing werd eerst getankt. Daarna werd de Arrow op het Delta-apron geparkeerd.

N839AR Piper PA-28R-200 Cherokee Arrow II

Deze kist is gestoken in een opvallend kleurenschema, waarmee je de wedstrijd Paaseieren schilderen dit jaar moeiteloos had gewonnen! Het toestel is in de hoofdzaak blauw/wit met daarbij een vlammenpatroon in diverse kleuren uit de regenboog. He resultaat is niet alledaags!

N839AR Piper PA-28R-200 Cherokee Arrow II

Niet alledaags is zeker, maar het is ook weer niet uniek. Ditzelfde kleurenschema troffen we namelijk ook al aan op de D-EMAR, ook een Piper Arrow II. Maar laat je niet foppen, dat was hetzelfde toestel! 😉 De D-EMAR is op 16 november 2020 omgeregistreerd naar N839AR. Hebben we dan toch te maken met een uniek kleurenschema?

D-EMAR Piper PA-28R-200 Cherokee Arrow II (Koblenz-Winningen, 15 september 2019)

Nee! Op 7 april 2020 hebben we op AirOnline.nl al eens eerder aan de D-EMAR aandacht besteed en aan het feit dat het opvallende kleurenschema niet uniek is. En voor wie geen zin heeft in digitaal terugbladeren op de site, hier nog even het verhaal over het originele toestel in deze kleuren, de Oostenrijkse OE-VPY.

OE-VPY HOAC Eurospace F-15F Excalibur
In 1995 tijdens de tweejaarlijkse Salon International de l’Aéronautique et de l’Espace op Le Bourget bij Parijs werd de OE-VPY Eurospace F-15F Excalibur aan het publiek getoond. Dit was een doorontwikkelde versie van de in Italië ontworpen Procaer F-15 Picchio. Aan de wieg van dat model stond het beroemde ontwerp van Stelio Frati’s F.8L Falco.

OE-VPY HOAC Eurospace F-15F Excalibur met het kleurenschema dat later ook op de Arrow is aangebracht

In de jaren negentig was het de Oostenrijkse firma HOAC (Hoffman – het latere Diamond Aircraft) die de F-15 in aangepaste vorm aan de man wilde als Eurospace F-15F Excalibur. Zij lieten dit toestel bouwen bij JSC Sokol in het Russische Nizhniy Novgorod. De OE-VPY (c/n 15.002) was een van de twee gebouwde kisten. De andere was de I-EXCA. De verdere plannen vielen echter in duigen; geldgebrek. En daarmee bleef Sokol zitten met een aantal niet betaalde rekeningen en niet afgebouwde toestellen. Later zijn er nog twee rompen naar de VS verhuisd om daar afgebouwd te worden als complete toestellen. Dit alles maakt de Eurospace F-15F Excalibur een bijzonder vliegtuig. En al helemaal door het bijzondere kleurenschema. Een schema dat kennelijk bij anderen ook in de smaak viel…

N839AR Piper PA-28R-200 Cherokee Arrow II

Voor wie de N839AR – net al de Paaseieren – wil gaan zoeken moet goed kijken. De N839AR gaat namelijk schuil onder een grote “vliegtuigpyjama”. Daardoor is maar een beperkt deel van de opvallende kleuren te zien. Happy hunting en vrolijk Pasen! 🙂

Het ingepakte “Paasei”

Een gedachte over “Vrolijk beschilderd “Paasei” op Lelystad Airport

Geef een reactie