Blue skies voor de blue Skylane van SKY academy

PH-LEF Cessna 182Q Skylane II

Lelystad Airport, 23 april 2022Op 5 november 2021 maakte we melding van het feit dat de – toen nog rode – Cessna 182Q Skylane II (c/n 18267283) op pad ging naar Husum-Schwesing (EDXJ) in Duitsland om opnieuw gespoten te worden. Het toestel wisselde van een rood naar een blauw kleurenschema. De kleuren zijn op dezelfde manier op het toestel aangebracht. Dat vinden wij altijd mooi om te zien, zo blijft de kist zijn originele en oorspronkelijke uitstraling houden.

De PH-LEF Cessna 182Q Skylane II in zijn oude kleuren (Lelystad, 5 november 2021)
Vroeger vloog de PH-LEF Cessna 182Q Skylane II ook met een witte registratie (Lelystad, 22 juli 1990)
De N4645N Cessna 182Q Skylane II, kort voordat het de PH-LEF werd (Hilversum, 1987)

Back to normal

Het toestel, dat nog in zijn eerste kleurenschema vloog waarmee het ook in 1979 de fabriek verliet, was de afgelopen jaren intensief als parachutistenvliegtuig gebruikt en staat sinds 28 september 2021 op naam van SKY academy. Dit luchtvaartbedrijf, met vestigingen in Colmar in Frankrijk en op Lelystad Airport, heeft het toestel weer omgebouwd tot normaal passagiersvliegtuig. De opklapdeur voor de parachutisten is verwijderd en er moet nog een gewoon interieur in komen. Op dit moment staan er alleen twee voorstoelen in.

De opklapdeur was vóór het spuiten al gewisseld voor een normale (tweedehands) deur (Lelystad, 5 november 2021)

Tweelingbroer

De PH-LEF lijkt nu als twee druppels water op de N449WA, een Cessna 182Q Skylane II die voorheen als PH-BSM vloog en nog altijd op Rotterdam – The Hague gestationeerd is. Met het verschil dat het blauwe lijntje in de staart bij de PH-LEF grotendeels zwart is en bij de N449WA blauw. Ook heeft de PH-LEF geen sloffen om de wielen.

Het kleurenschema van de PH-LEF lijkt als twee druppels water op dat van de N449WA (Foto: Henk Wadman)
PH-LEF Cessna 182Q Skylane II, zoek de verschillen met de N449WA

Op 28 februari 2022 kon de PH-LEF weer opgehaald worden in Duitsland. De kist is toen naar Oostwold gevlogen voor de nodige TLC (Tender Love & Care). Hier is het Vliegbedrijf Tom van der Meulen gevestigd. Zij verzorgen ook vanuit hun vestiging op Lelystad Airport onderhoud voor SKY academy.

PH-LEF Cessna 182Q Skylane II tilt één pootje op tijdens de start

Uiteindelijk vloog de PH-LEF op 12 april 2022 door naar Lelystad Airport. In de afgelopen dagen maakte op 15 april 2022 de kist nog een paar circuitjes op Lelystad Airport, maar zowel bij aankomst als tijdens de touch and go’s hebben we de nieuw gespoten Cessna niet gezien.

PH-LEF Cessna 182Q Skylane II

Vandaag lukte het wel om van de blauwe PH-LEF een plaatje te maken. Het toestel vertrok aan het begin van de middag naar Teuge. Vanaf nu “blue skies voor de blue Skylane van SKY academy”!

PH-LEF Cessna 182Q Skylane II

Met dank aan Henk Wadman voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Een gedachte over “Blue skies voor de blue Skylane van SKY academy

  1. Tsja, wat moet je nog zeggen na het lezen van dit ontzettend leuke artikel.
    Nieuw voor ons was de informatie dat het toestel erg lijkt op een andere Cessna 182 (de N449WA uit hetzelfde artikel). De insteek voor de nieuwe paintjob was de originele livery van een 1979 Cessna 182Q behouden, maar dan in de exacte kleuren van het logo van vliegschool SKY academy.
    Hopelijk kunnen we spoedig ook het nieuwe interieur van de LEF presenteren.

Geef een reactie