Luxe F-GLUX op bezoek op Lelystad Airport

F-GLUX Cessna 525C CitationJet CJ4

Lelystad Airport, 6 mei 2022 – Vanuit Aéroport de Luxembourg (ELLX) arriveerde in de ochtend de Frans geregistreerde Cessna 525C CitationJet CJ4 met de registratie F-GLUX. Dit toestel uit 2016 heeft constructienummer 525C-0221 en wordt gevlogen door Jet Corporate. De F-GLUX heeft als thuisbasis Aéroport de Lyon-Bron (LFLY). Eigenaar van het toestel is Arkea Credit Bail, gevestigd in Saint Greoire (net boven Rennes). Deze onderneming is een Franse creditverstrekker en houdt zich bezig met het leasingoplossingen voor roerende en onroerende goederen. JetCorp heeft naast de F-GLUX nog twee andere toestellen in de vloot; de F-HRCA Cessna 525 CitationJet CJ1+ en de F-GPLK Beech C90B King Air.

F-GLUX Cessna 525C CitationJet CJ4
F-GLUX Cessna 525C CitationJet CJ4

Steeds groter

Deze CitiationJet is er één van de vierde generatie CitationJets. Sinds de eerste Citation 525 Citationjet CJ1 is het model vooral in lengte gegroeid. Deze is van 12,98 m naar 16,26 m gegaan.

F-GLUX Cessna 525C CitationJet CJ4

Breitling

Op 16 juni 2016 ging deze CitationJet in Zwitserland vliegen als HB-VTA voor het luxe horlogemerk Breitling. Per 2 oktober werd de bizjet ingeruild bij Textron en kwam het Amerikaanse kenmerk N221CJ op het toestel te staan. Op 1 februari 2018 werd het toestel overgeschreven naar Frankrijk als F-GLUX en sinds 17 april 2018 vliegt Jet Corporate ermee.

F-GLUX Cessna 525C CitationJet CJ4

De F-GLUX kan door één piloot gevlogen worden. Vandaag zaten er twee chauffeurs op de bok. In de cabine is plek voor acht passagiers.

De cabine-indeling van de F-GLUX Cessna 525C CitationJet CJ4 (Afbeelding JetCorp)

LUX(e)

De letters “LUX” in de registratie duiden ongetwijfeld op de luxe vorm van vervoer als je met dit toestel reist. Zo beschikt de F-GLUX voor het comfort over een satelliet telefoon, een Nespresso-apparaat met natuurlijk een selectie van Nespresso koffie en thee, verse drankjes, zoute en zoete snacks, tijdschriften, digitale kranten en boeken, muziek en games op een iPad en plaids voor als het onverhoopt toch wat koud optrekt in de cabine.

F-GLUX Cessna 525C CitationJet CJ4

Optrekkende mist

Het hing er even om of de mist van deze ochtend snel genoeg was opgetrokken zodat de F-GLUX op Lelystad Airport kon landen. Gelukkig was dat het geval en zodoende kon de Cessna via een RNAV approach voor baan 23 in de Flevopolder landen. Deze verliep zeer rustig en de kist stond erg snel stil. Ter hoogte van Sierra2 raakten de wielen de grond en al bij Sierra 4 kon het toestel de baan verlaten.

touchdown bij Sierra 2

Poetsen

Achter de Follow-Me reed de CitationJet naar het Delta-apron. Daar stapten de passagiers uit en begon de crew de kist weer in gereedheid te brengen voor de terugvlucht later op de dag. De matten werden gekopt en het afval in de cabine werd verzameld.

F-GLUX Cessna 525C CitationJet CJ4
De matten werden even uitgeklopt

Aan de buitenzijde werden direct de Polderinsecten verwijderd die tijdens de landing tegen het toestel waren gebotst. Hierdoor bleef de kist “showroom-shine”. Daarna konden de piloten aan de koffie in het stationsgebouw.

De kist wordt netjes opgepoetst

Tegen het einde van de middag vloog de F-GLUX weer terug naar Luxemburg. Aan het begin van de avond stond een kort hopje naar de thuisbasis Lyon op de planning.

F-GLUX Cessna 525C CitationJet CJ4

Een gedachte over “Luxe F-GLUX op bezoek op Lelystad Airport

  1. Berend Jan.
    mooi verhaal. Alleen denk ik dat er een klein foutje in staat. Van 12,98m naar 12,26m volgens mij is krimpen en niet groeien. Keep up the good work.

Geef een reactie