Focus@: PH-WPA Gulfstream G280

PH-WPA Gulfstream G280 in Hangaar 32 op Schiphol-Oost

Registratie: PH-WPA
Type: Gulfstream G280
Constructienummer: 1184
Bouwjaar: 2018
Eigenaar: Larendael Aviation (gevlogen door Exxaero)
Locatie: Schiphol, 11 mei 2022
Bijzonderheden: Nederland is weer een Gulfstream bizjet rijker, de PH-WPA. Dit is een Gulfstream G280 uit 2018 met constructienummer 2151 (ex OK-RLV en N633SF). Tot voor kort vloog deze luxe privéjet als OK-RLV voor de Nederlandse zakenman Remon Vos en zijn Tsjechische bedrijf CPT (ontwikkeling van bouwterreinen). Remon Vos heeft onlangs een nieuw privé vliegtuig aangeschaft in de vorm van de OK-VOS. Dat is een gloednieuwe Gulfstream G500. Daardoor kon zijn “oude” OK-RLV in de verkoop.

De OK-RLV Gulfstream G280 is nu PH-WPA geworden (Schiphol, 11 maart 2020)

Het toestel kwam als OK-RLV op 3 mei 2022 op Schiphol aan en daarna is de registratie gewijzigd in PH-WPA. De PH-WPA wordt gevlogen door Exxareo, een bedrijf dat meerdere privévliegtuigen voor hun eigenaren vliegt, onderhoudt en soms ook verhuurt.

IAI en Gulfstream

De Gulfstream G280 wordt gebouwd door Israel Aircraft Industries op Tel Aviv in Israël. Voor de afbouw en het plaatsen van het interieur worden de toestellen vervolgens naar de Verenigde Staten overgevlogen naar Gulfstream in Dallas (Texas).
Dit model is een doorontwikkeling van de Gulfstream G200 (IAI-1126 Galaxy) en G250. Van de Gulfstream G200 heeft ooit één exemplaar van 9 juni 2011 tot en met 11 juni 2012 in Nederland gevlogen, de PH-YMA. Nu, bijna tien jaar later, is de PH-WPA de tweede Gulfstream uit deze modellenreeks met een PH-kenmerk.

PH-YMA Gulfstream 200 was de enige andere Gulfstream uit deze modellenreeks in Nederland (Schiphol, 4 juli 2011)

De afgelopen dagen stond de PH-WPA buiten in de hoek bij Hangaar 32. We hoopten het toestel daar aan te treffen. De kist was echter ondertussen bij Hangaar 32 naar binnen gereden. Gelukkig konden we de Gulfstream daar nog wel even fotograferen.

Geef een reactie