N71FE Eclipse 500SE landt op Lelystad Airport, nieuw en toch vertrouwd

N71FE ONE Aviation Eclipse 500SE landt op Lelystad Airport

Lelystad Airport, 13 mei 2022 – Tegen het einde van de middag is op Lelystad Airport de N71FE geland. Dit is een One Aviation Eclipse 500SE met constructienummer 000023 en bouwjaar 2007.

N71FE ONE Aviation Eclipse 500SE on short final
Eclipse 500SE
Van de Eclipse 500 VLJ (Very Light Jet) zijn tussen 2006 en 2008 maar liefst 206 exemplaren gebouwd. En dan werd er maar één in 2006 gebouwd, de overige 205 in de twee jaar daarna. Dat is vrij veel in zo’n korte tijd voor een nieuwe fabrikant met een nieuw type vliegtuig! Daarna ging het toenmalige Eclipse Aviation helaas wel failliet. In 2009 ging het merk door onder de naam Eclipse Aerospace. In 2015 ging Eclipse Aerospace samen met Kestrel Aviation verder als ONE Aviation. Zij namen een verbeterde versie van de Eclipse 500 in productie als Eclipse 550.
Ook bood ONE Aviation eigenaren van een Eclipse 500 aan om hun toestel te laten upgraden. Deze versie wordt de ONE Aviation Eclipse 500SE (Special Edition) genoemd. Door de upgrade is het toestel vrijwel gelijk aan de nieuwere Eclipse 550. In de cockpit van een Eclipse 500SE is een dual Avio Integrated Flight Management System (IFMS) gemonteerd. Het onderstel is voorzien van anti-skid brakers, er zijn nieuwe cockpitramen van PPG gemonteerd, een nieuw interieur en verse verflaag aan de buitenkant. Hierdoor was het toestel eigenlijk weer fabrieksnieuw en daarom kregen de eigenaren er ook drie jaar garantie bij. De N71FE is oorspronkelijk gebouwd door Eclipse Aviation en heeft ook de 500SE upgrade ondergaan.

De N71FE is een Eclipse SE (Special Edition)

De Eclipse kan door één piloot gevlogen worden. In totaal zijn er zes zitplaatsen in de kist aanwezig. In dit model is geen toilet aan boord aanwezig. Dat was destijds nieuw voor kleine straalvliegtuigen. De enigszins vergelijkbare Cirrus Vision SF50 heeft eveneens het toilet achterwege gelaten.

Nieuw maar vertrouwd

De registratie N71FE is voor Lelystad Airport wel nieuw, het toestel zelf niet. Tussen 2016 en 2019 verbleef deze Eclipse op Lelystad Airport als 2-LIFE. Daarna is het toestel naar Florida in de Verenigde Staten vertrokken. In december 2020 werd de huidige registratie N71FE aangebracht. We stellen ons voor dat dit met minimale inspanning heeft kunnen gebeuren. Van de “2-“ moest een “N” gemaakt worden, de “L” moest worden omgedraaid en de rest kon blijven staan; voilà, 2-LIFE -> N71FE. 🙂

De N71FE ONE Aviation Eclipse 500SE was voorheen op Lelystad Airport te zien als 2-LIFE
Eerst was de Eclipse als 2-LIFE geregistreerd (Lelystad, 8 januari 2016)
Zelfde toestel, nu met een andere registratie; N71FE ONE Aviation Eclipse 500SE

Voor de volledigheid nog even de gehele registerhistorie van deze Eclipse. Deze kleine bizjet begon in februari 2007 te vliegen als N130DJ. Daarna werd het oktober 2012 de N223TE. Daarna ging het kistje van december 2015 tot december 2020 over naar het register van Guernsey als 2-LIFE. En nu is het, zoals we kunnen zien, de N71FE. De afgelopen tijd is de N71FE in de Verenigde Staten goed “onder de radar” gebleven. Op internet zijn nog geen foto’s van de Eclipse met dit kenmerk te vinden. Tot vandaag dan… 😉

N71FE ONE Aviation Eclipse 500SE

Drie dagen

De oversteek van de Verenigde staten naar Lelystad duurde drie dagen. Er werd op 11 mei 2022 gestart vanaf het privéveld Spruce Creek Airport in Florida. Via Martin State Airport (KMTN) en Bangor (KBGR) werd die dag doorgevlogen naar Goose Bay (CYYR). De dag daarop stond Nuuk (BGGH) in Groenland op de planning en Reykjavik (BIRK) op IJsland. Vandaag werd het laatste stuk gevlogen, via Wick (EGPC) in Schotland om vervolgens op Lelystad Airport neer te strijken.

N71FE ONE Aviation Eclipse 500SE
N71FE ONE Aviation Eclipse 500SE

Op de plaats rust

Na de landing bezocht de Marechaussee de bemanning voor een korte paspoortcontrole. Direct daarop vulde de brandstofswagen de tanks van de Eclips alvast bij voor een volgende vlucht. Daarna mocht het toestel uitrusten in zijn hangaarbox op het Foxtrot-platform. De inschatting is dat het toestel de komende maanden weer op Lelystad Airport zal verblijven.

N71FE ONE Aviation Eclipse 500SE voor de hangaarbox op het Foxtrot-apron na een lange trip van drie dagen

Tweede Eclipse

De N71FE is momenteel de tweede Eclipse op Lelystad Airport. Ook de N125DE is op dit veld te vinden. Die Eclipse 500 verblijft in de hangaar van AIS en pendelt op gezette tijden binnen Europa en tussen de Verenigde Staten en Nederland heen en weer.

De N125DE Eclipse Aviation EA500 Eclipse is de tweede Eclipse die op Lelystad Airport te vinden is (8 maart 2022)

Geef een reactie