En nóg een RV!

PH-YAR Vans RV-7

Teuge, 14 mei 2022 – Hadden we het in het artikel hiervoor nog over de nieuwe PH-TEM Vans RV-7A, er is er nog eentje in aantocht, de PH-YAR op Teuge. Nóg een RV! En dat is precies wat de bouwer Joop Sint Jago met de registratie van deze RV-7 (met staartwiel) wil zeggen. De registratie PH-YAR staat namelijk voor “Yet Another RV”.

PH-YAR – “Yet Another RV!”
De naam van de bouwer van de PH-YAR laat zich niet moeilijk raden

De PH-YAR is in ongeveer vijf jaar gebouwd. Dat is de helft van de tijd die Tim Weert aan Zijn PH-TEM heeft besteed tot nu toe. Dat zegt uiteraard niets over het vliegtuig, maar meer over het verschil in beschikbare tijd van de bouwers. De PH-YAR werd ongeveer gelijktijdig gebouwd met de PH-MNX Vans RV-7 van Marcel Heijmans. Joop Sint Jago en Marcel Heijman zijn dan ook veel samen opgetrokken tijdens het bouwproces en ervaringen met elkaar gedeeld.

De PH-YAR en de PH-MNX Vans RV-7 zijn vrijwel gelijktijdig gebouwd

De configuratie van de PH-YAS is net andersom dan bij de eerder besproken PH-TEM. Geen neuswiel, maar een staartwiel op dit toestel. En de cockpitkap schuift naar achteren open in plaats van naar voren open te klappen. Iedere bouwer kan hier zelf vooraf zijn keuzes in maken.

De digitale cockpit van de PH-YAR Vans RV-7
PH-YAR Vans RV-7

De PH-YAR staat nu in de afbouwfase op Teuge, in dezelfde hangaar als de PH-MNX. In deze hal zijn overigens ook de PH-GDT Brändli BX-2 Cherry en PH-AFP Pottier P-170RS te vinden. Een leuke verzameling met homebuilts dus!

De vogels van M.C. Escher waren een inspiratiebron voor de staart van de PH-YAR (© M.C. Escher)

De PH-YAR heeft als constructienummer 74612. Het toestel is wit met een blauw/zwarte striping. Helemaal leuk is de staart van het toestel, daar is een afgeleide van een werk van grafisch kunstenaar M.C. Escher te vinden. Escher tekende meerdere werken waarbij vogels in tegengestelde richting lijken te vliegen. M.C. Escher heeft Jaren in Baarn gewoond. De bouwer van de PH-YAR vond dit dan ook een mooi en gepast eerbetoon aan zijn – in 1972 overleden – plaatsgenoot.

De staart met vogels is geïnspireerd op werken van M.C. Escher

Het duurt nog even voordat de PH-YAR zijn Bewijs van Luchtwaardigheid kan aanvragen. Er moeten nog een aantal zaken gedaan worden, maar daarna: yet another RV! De PH-YAR is dan de zestiende RV-7(A) met een PH-registratie.

PH-YAR Vans RV-7

3 gedachten over “En nóg een RV!

 1. Wederom een mooi stukje, een kleine spellingsfout in mijn naam, het is Marcel Heijmans en niet Heijman.
  Maar het gaat over Joop’s kist en niet de mijne.

  1. Hallo Marcel,

   Dank voor het compliment. Excuses voor de foute spelling, deze is inmiddels gecorrigeerd.

   Groet,
   Berend Jan Floor

Geef een reactie