Fonkelnieuwe Roemeense Pilatus PC-12NGX bezoekt Vliegveld Hilversum

YR-WLF Pilatus PC-12NGX

Hilversum, 17 mei 2022 – Aan het einde van de middag landde op 16 mei 2022 op Vliegveld Hilversum een bezoeker van formaat. Op final van de kortste baan (07-25) van het veld (600 m) hing een Roemeense Pilatus PC-12NGX. Het bleek te gaan om de YR-WLF.

De YR-WLF in de landing op baan 25 via de webcam van Vliegveld Hilversum (16 mei 2022)

Na de uiterste korte uitloop werd geparkeerd in één van de rijen voor bezoekende toestellen. Hier werd het toestel gereed gemaakt voor de nacht. De volgende dag hebben wij het toestel even van dichtbij bekeken.

De YR-WLF op zijn parkeerplek gezien door de webcam van Vliegveld Hilversum

Op de romp van het toestel is de naam van de eigenaar te vinden; Walter Tosto. Dit is een Italiaanse onderneming gespecialiseerd in het leveren van hogedrukapparatuur en vaten. Deze vinden hun weg in de chemische-, petrochemische-, olie & gas- en energiesector. Het bedrijf heeft vestigingen in Chieti en Ortona (Italië) en een dochteronderneming genaamd Walter Tosto WTB in Boekarest met een fabriek in Oltenja (Roemenië).

YR-WLF Pilatus PC-12NGX

Deze spiksplinternieuwe Pilatus PC-12NGX kreeg op 21 februari 2022 als tijdelijke Zwitserse testregistratie HB-FSV(22) opgespeld. Na de testvluchten werd de kist op 31 maart 2022 uitgeschreven naar Roemenië als YR-WLF.

YR-WLF Pilatus PC-12NGX

Dit toestel heeft als constructienummer 2170 en heeft op zijn typeplaatje maart 2022 als bouwmaand/-jaar staan. Het constructienummer staat overigens ook op de neuswieldeuren. Dat doet Pilatus bij al zijn vliegtuigen en de meeste eigenaren laten het erop staan. Wel zo makkelijk voor de identificatie!

Het identificatieplaatje van de YR-WLF Pilatus PC-12NGX
Op de neuswieldeuren is ook het constructienummer af te lezen

Nét een maandje geleden werd deze kist op 14 april 2022 afgeleverd door de Pilatus fabriek in het Zwitserse Stans. Vanaf daar vloog de YR-WLF als eerste naar Lublijana in Slovenië om daarna door te vliegen naar Boekarest in Roemenië.

YR-WLF Pilatus PC-12NGX

De dagen daarna heeft het toestel een paar keer tussen de vestigingen in Roemenië en Italië gevlogen en lokaal in Italië zelf. Na een uitstapje naar Barcelona en Londen was de vlucht naar Vliegveld Hilversum in Nederland de derde “verre trip” met deze Pilatus. In totaal heeft dit toestel nog maar net 50 ervaringsuren na aflevering.

YR-WLF Pilatus PC-12NGX

De YR-WLF arriveerde op een vlucht vanaf Trieste – Friuli Venezia Giulia Airport (LIPQ). Eerder op de dag was de kist daar aangekomen vanuit Aeroporto d’Abruzzo (LIBP) bij Pescara. Dit is dicht bij de vestigingen van het bedrijf in Chieti en Ortona.

De gevlogen route van de YR-WLF van Trieste naar Hilversum op 16 mei 2022
YR-WLF Pilatus PC-12NGX

De keuze om te landen op Vliegveld Hilversum is met een Pilatus PC-12 niet verwonderlijk. Deze bizprop is namelijk prima in staat om van onverharde en korte startbanen te opereren. De bemanning had dan ook bewust voor Hilversum gekozen vanwege hun dichtbijgelegen eindbestemming in Utrecht. Velden als Schiphol en Lelystad werden daarbij uit de optielijst geschrapt.

YR-WLF Pilatus PC-12NGX

Een toestel als deze Pilatus PC-12 is in meerdere opzichten een bijzondere bezoeker voor Vliegveld Hilversum te noemen. Allereerst zijn Roemeens geregistreerde eenmotorige propellervliegtuigen in deze omgeving een zeldzaamheid. Ten tweede is een vliegtuig met de afmetingen en het gewicht van dit toestel voor Hilversumse begrippen opmerkelijk. De YR-WLF heeft een Maximum Take off Mass (MTOM) van 4.740 kg. Dat is nog onder de maximale 6.000 kg waarmee op Hilversum geland mag worden, maar de meeste bezoekende kisten op Hilversum zijn kleinere en lichtere sportvliegtuigen.
Tot slot is dit de eerste bezoekende PC-12 van de “NGX” generatie. De vorige bezoekende PC-12’s waren vroegere versies. De “NGX” onderscheid zich aan de buitenkant door de meer rechthoekige vorm van de cabineramen. Voorheen waren deze meer ovaal. Tegenwoordig zijn het dezelfde ramen als in een Pilatus PC-24 bizjet.

YR-WLF Pilatus PC-12NGX

Er zijn wel al eerder PC-12’s op Hilversum geweest, maar niet veel. We weten van de D-FAAA Pilatus PC-12/47E op 25 april 2019 en daarvoor is er volgens ons nog een keer een Amerikaans geregistreerd exemplaar langs geweest. Kortom, deze Roemeen is een bijzondere bezoeker!

 

 

 

3 gedachten over “Fonkelnieuwe Roemeense Pilatus PC-12NGX bezoekt Vliegveld Hilversum

 1. Berend-Jan; In mijn data-base met betrekking tot bezoekende kisten op EHHV heb ik de volgende PC-12’s:
  7-5-2018 OO-CFW (bij mij staat erachter “passed the field” is dus niet geland!)
  25-4-2019 D-FAAA
  9-9-2019 N359ST
  en nu dus 16-5-2022 de YR-WLF

  Met vriendelijke groet,
  Kees van AGGELEN

 2. Dears, I’m Marco the Pilot of this beautiful “bird”.
  Thanks a lot for your beautiful and professional review.
  Hope to visit again Hilversum, where we got a very nice welcome from all of you.

Geef een reactie