Sonaca Aircraft stopt met de productie van S200-vliegtuigen

OO-NZE Sonaca S200

Temploux, 23 mei 2022 – Met het oog op de aanhoudende impact van de COVID-crisis, heeft Sonaca Aircraft uit het Belgische Temploux besloten om de productie van S200 vliegtuigen te stoppen. Het bedrijf gaat zich concentreren op diensten en after-sales voor bestaande klanten. De Sonaca Group garandeert werkgelegenheid te blijven bieden aan alle werknemers.

Weinig orders

De financiering van de verlieslatende activiteiten van Sonaca Aircraft wordt gestopt. Aanleiding is het feit dat het orderniveau ver onder het break-even-punt is gekomen. En de verwachting van Sonaca is dat de COVID-problemen nog tot 2025 in de luchtvaartsector voelbaar blijven. Vooral opleiding en scholing van piloten wordt hierbij getroffen en dat is het segment waar de Sonaca S200 met name voor op de markt was gebracht.

OO-AAC Sonaca S201

Gedurende de laatste maanden heeft Sonaca partners benaderd om haar dochteronderneming te helpen het hoofd boven water te houden, maar helaas zonder succes. De Raad van Bestuur zorgt nu voor financiële middelen om reeds bestaande verplichtingen na te komen en de continuïteit van essentiële activiteiten voor haar klanten te vergemakkelijken.

OO-NZD Sonaca S200

Geen ontslagen

Naar aanleiding van de stopzetting van de productie heeft de Sonaca Group zich ertoe verbonden alle werknemers van de vestiging in Temploux de mogelijkheid te bieden zich bij één van de entiteiten van de groep in België aan te sluiten. “We moeten al onze krachten richten op onze expertise in aerostructure, waar Sonaca tegen 2025 wereldleider wil worden. De knowhow van elke werknemer van Sonaca Aircraft zal een echte troef zijn om dit doel te bereiken” legt Yves Delatte, CEO van de Sonaca Group, uit.

HB-KGG Sonaca S201

57 toestellen

Sonaca Aircraft werd opgericht in 2016.  Het bedrijf is een dochteronderneming van de Sonaca Group met als belangrijkste missie het ontwikkelen, certificeren en op de markt brengen van een trainingsvliegtuig. Dit werd de Sonaca S200. Dit ontwerp was afgeleid van het Zuid-Afrikaanse zelfbouwtoestel The Airplane Factory (tegenwoordig Sling Aircraft) Sling 2. Op zich bijzonder dat er van een zelfbouwtoestel een vliegtuig geschikt voor serieproductie werd gemaakt. Van de Sonaca S200 zijn sinds de oprichting 57 toestellen afgeleverd, onder andere in België, Zwitserland. Frankrijk, Engeland en Turkije.

Uit de Zuid-Afrikaanse The Airplane Factory Sling 2 is de Sonaca S200 ontwikkeld

In Nederland staan geen Sonaca S200’s ingeschreven. In België wel. Met enige regelmaat zijn Belgische S200’s op les- of privévluchten in Nederland te zien.

OO-RPO Sonaca S201

2 gedachten over “Sonaca Aircraft stopt met de productie van S200-vliegtuigen

  1. Erg jammer, mooi Belgisch product. Afgelopen maart nog een korte rondleiding in de assemblagehal gehad, indien gewenst kan ik wat foto’s toemailen om toe te voegen aan het artikel.

Geef een reactie