Tweede Pilatus PC-12 voor Silver Flight

PH-SFG Pilatus PC-12/47E NGX

Schiphol, 26 mei 2022 – “Privé vliegen van deur tot deur op een duurzame, comfortabele manier en voor een eerlijke prijs”, dat is waar Silver Flight voor staat. En de zaken gaan kennelijk goed want de Nederlandse luxe chartermaatschappij heeft een tweede Pilatus PC-12 aan haar vloot toegevoegd. Het toestel is de PH-SFG. De nieuwe aanwinst arriveerde 25 mei 2022 voor het eerst op de thuisbasis van Silver Flight, Schiphol-Oost. De dag daarop troffen wij de kersverse vlootuitbreiding in een mooi Hemelvaarts-zonnetje.

PH-SFG Pilatus PC-12/47E NGX

German Airways

De PH-SFG is een fraaie Pilatus PC-12/47E NGX uit juli 2021. Het constructienummer is 2107. In Zwitserland heeft dit toestel tussen 16 juni 2021 en 27 juli 2021 bij de testvluchten als HB-FQD(22) gemaakt. Sinds begin augustus is het toestel D-FFFF geworden en vanaf 17 augustus 2021 werd deze PC-12 van de ‘Next Generation’ commercieel ingezet door German Airways.

Bij German Airways kreeg deze turboprop het logo in de staart met daarbij de naam van de maatschappij. Dit is inmiddels verwijderd. Over de romp waren de huiskleuren (zwart-rood-geel) van German Airways gedrapeerd. De gele striping (onder de grote rode baan) is daarvan vervangen door een zwart streepje, gelijk aan de striping boven de dikke rode baan.

PH-SFG Pilatus PC-12/47E NGX

Kempen Aircraft Maintenance

De D-FFFF is op 14 februari 2022 van Köln-Bonn (EDDK) naar Budel (EHBD) gevlogen. Dat was de laatste vlucht van het toestel met zijn Duitse registratie. Daarna is deze Pilatus bij Kempen Aircraft Maintenance op Budel voorzien van zijn nieuwe kenmerk PH-SFG. Kempen Aircraft Maintenance is geautoriseerd service centre van Pilatus Aircraft.

De nieuwe Nederlandse Pilatus werd door ILT op 14 maart 2022 ingeschreven als PH-SFG. Op 28 april 2022 vloog de PH-SFG voor het eerst. De eerste vlucht was van Budel naar Gray-Saint Adrien (LFEV) in Frankrijk. Op dat veld bleef de nieuwe kist van Silver Flight bij JG Aviation, eveneens een service centre van Pilatus. De PH-SFG zou hier bijna een maand blijven staan, tot 25 mei 2022. Toen kwam het toestel voor het eerst naar Schiphol-Oost.

Dikke prop erop

Bij aflevering uit de fabriek in het Zwitserse Stans in 2021 had deze Pilatus PC-12 een vijfbladige propeller. Deze is nu vervangen door een zevenbladige constant speed MTV-47-1 propeller van de Duitse propellerfabrikant MT-Propeller Entwicklung. Daarbij is de chromen spinner gewisseld voor een matzwart exemplaar. Het is ons niet bekend of de propeller op Budel of op Gray-Saint Adrien is omgezet.

De PH-SFG Pilatus PC-12/47E NGX heeft nu een dikke zevenbladige prop voorop

Vloot

Silver Flight vliegt al sinds augustus 2020 met de PH-SFF Pilatus PC-12/47E (c/n 1507). Met de komst van de PH-SFG is daar nu een tweede, nieuwer en moderner exemplaar bijgekomen.

De PH-SFF Pilatus PC-12/47E was het eerste toestel in de vloot van Silver Flight (Teuge, 26 februari 2022)

Beide PC-12’s zijn eigendom van Acquario Invest, maar worden geëxploiteerd door Silver Flight. Acquario Invest helpt als investeerder startende en groeiende bedrijven zich verder te ontwikkelen.
Overigens staat op dit moment de PH-SFF te koop met 2.847 vlieguren op de teller. En er is nóg een PC-12/47E NGX op komst, dat wordt de PH-SFH. Dit is de ex D-FJED (c/n 2112). Dat toestel staat sinds 19 mei 2022 op Budel en wordt eveneens gereed gemaakt voor aflevering. De vloot PC-12’s is dan straks 1 + 1 – 1 + 1 = 2.

Naast de twee PC-12’s die Silver Flight als houder vliegt worden ook de vliegactiviteiten van de PH-DVK Pilatus PC-24 bizjet voor een privéeigenaar verzorgd. Dat toestel heeft Rotterdam – The Hague Airport (EHRD) als thuisbasis.

Ook de PH-DVK Pilatus PC-24 wordt door Silver Flight gevlogen (Lelystad, 19 maart 2021)

Lees ook:

Silver Flight start met een Pilatus PC-12 op Schiphol

3 gedachten over “Tweede Pilatus PC-12 voor Silver Flight

  1. Leuk! Goed om te zien dat het goed gaat met een echt Nederlandse chartermaatschappij.
    Is weer eens wat anders dat het Belgische ASL geweld.
    Heb gehoord dat er begin volgend jaar nog een maatschappij bij gaat komen met een TBM 940 of 960.

Geef een reactie