D-EMZF Cessna T-41B Mescalero look-a-like op Lelystad Airport

D-EMZF Reims/Cessna F172H Reims Rocket

Lelystad Airport, 22 april 2022 – De D-EMZF is een Cessna 172 die sterk lijkt op de militaire variant die door de United States Army werd gevlogen, de Cessna T-41B Mescalero. Van de T-41B had de US Army er 255 in dienst. Alleen is het bij de D-EMZF niet wat het lijkt. Dit is namelijk geen “warbird”. Het toestel is een bij Reims in Frankrijk in licentie gebouwd exemplaar, een Reims/Cessna F172H. Dit kistje is gebouwd in 1969 en heeft constructienummer 0667.

D-EMZF Reims/Cessna F172H
D-EMZF Reims/Cessna F172H

In april 1970 kwam deze Cessna naar Duitsland als D-EMZF. De thuisbasis werd Mönchegladbach. De D-EMZF was toen wit met blauw met een registratie uitgevoerd met witte letters. Deze kleuren werden in de jaren negentig gewijzigd naar een wit/groen kleurenschema ook weer met een witte registratie.

D-EMZF Reims/Cessna F172H op St. Johan (Oostenrijk),15 juni 1985 (foto: Peter-Michael Gerhardt)
De D-EMZF aan het begin van de restauratie (Foto: Aerokurier via Peter-Michael Gerhardt)

In de zomer van 2016 werd de D-EMZF aangekocht door de huidige eigenaar André Köhler. Hij vloog het toestel over naar Rheine-Bentlage voor een complete revisie van het toestel. Op 6 juli 2017 was het toestel klaar. En omdat Rheine-Bentlage een voormalig US Army vliegveld is werd de D-EMZF gespoten in de kleuren van een US Army Cessna T-41B Mescalero.

D-EMZF Reims/Cessna F172H
D-EMZF Reims/Cessna F172H

Het gekozen US Army serial in de staart is niet bestaand. Het is opgebouwd uit het bouwjaar (’69) en het constructienummer (0667) van deze Reims Cessna F172H. Motorisch zit er een flink verschil tussen een T-41B Mescalero en een Reims/Cessna F172H. De T-41B is grotendeels gebaseerd op de Cessna R172E Rocket. De T-41B heeft een Continental IO-360 motor, goed voor 210 pk (kW). Dat is meer dan het vermogen van de zescilinder Rolls-Royce (Continental) O-300 in de Reims/Cessna F172H, die 145 pk (106 kW) levert.

Het typeplaatje van de D-EMZF Reims/Cessna F172H
D-EMZF Reims/Cessna F172H

We waren de D-EMZF al eens eerder tegengekomen op Hahnweide in 2019 tijdens het Old Timer Treffen aldaar. Erg leuk om het toestel nu weer een keer op Lelystad Airport tegen te komen, en nog wel onder zonnige condities zodat we van deze kist aardige plaatjes hebben kunnen schieten.

D-EMZF Reims/Cessna F172H op Hahnweide, september 2019

Na een paar uurtjes vertrok de Reims/Cessna weer. Maar niet voordat er een paar litertjes AvGas in de vleugels was bijgetankt.

Bijtanken
D-EMZF Reims/Cessna F172H
D-EMZF Reims/Cessna F172H

Met dan aan Peter-Michael Gerhardt voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Geef een reactie