En zo is het allemaal gekomen…

Broer, zus, Ma en ikzelf als zesjarig jochie voor het eerst op Schiphol in 1972

Schiphol, zomer 1972 – Ik heb de oorzaak gevonden! Bij het doorspitten van oude negatieven en dia’s van het familiearchief kwam ik het moment tegen waar ik naar alle waarschijnlijkheid mijn hardnekkige infectie met het luchtvaartvirus heb opgelopen. Dat is dit jaar op de kop af vijftig jaar geleden, een halve eeuw!
Op een frisse zomerdag in 1972. De dag weet ik niet meer, dat het rond 16:00u was weet ik nog wel. 😉 Die middag gingen mijn ouders voor het eerst met ons naar het grote Schiphol. Ik keek toen al, als zesjarig jochie, mijn ogen uit! Op de (voor mij iconische) foto hierboven zie je (v.l.n.r.) mijn broer, zus, ma en mijzelf. Pa maakte de foto.

De datum in 1972 weet ik niet meer, wel dat het rond 16:00u was… 😉

Een onvergetelijke gebeurtenis die ik me nog altijd kan herinneren. In die tijd was de wandelpromenade op Schiphol veel groter. Zo kon je nog helemaal doorlopen op de B-pier (wat nu de D-pier is). En uiteraard zijn de gebruikelijke toestellen van toen de exoten van nu.

Vroeger kon je nog op de B-pier (nu D-pier) lopen
PH-DNG Douglas DC-9-32 – KLM Royal Dutch Airlines
PH-DEF McDonnell Douglas DC-8-63 – KLM Royal Dutch Airlines
Aer Lingus BAC 1-11 en KLM DC-9
Schiphol 1972 met o.a. een SAS Caravelle en een Boeing 707 van Transavia (vermoedelijk de PH-TVA)

Na deze dag is het met mij niet meer goed gekomen, moet ik bekennen. Het luchtvaartvirus had greep op mij gekregen. Na een incubatietijd van een paar jaar kreeg ik vanaf 1980 heftigere verschijnselen zoals het onbedwingbaar naar vliegvelden gaan, het fotograferen en registeren van de vliegtuigen. Een situatie waar niet mee viel te “spotten”. Of juist toch wel…?!?

Schiphol 1972

En helemaal in hoger sferen raakte ik na het behalen van mijn ballonbrevet in 1999. Inmiddels sta ik wel weer met beide benen op de grond, maar genezing van het luchtvaartvirus zit er volgens mij niet meer in… gelukkig maar! Ik vind het wel mooi zo…

5 gedachten over “En zo is het allemaal gekomen…

  1. Mooi verhaal. Grappig om te zien dat toestellen toen anders aan de gate stonden. Gate wegdraaien en vervolgens op eigen kracht weg kunnen rijden (dus zonder Push Back truck). Dat kon in die tijd nog omdat het aantal toestellen vele malen kleiner was, Schiphol moest zich nog doorontwikkelen tot 1 vd Major Hubs in Europa (sinds Corona geloof ik zelfs De Major Hub).

  2. Ja, ja mooi verhaal. Mijn verhaal lijkt hier op, maar dan op het oude Schiphol en een familieplaatje voor een Constellation, jaartal 1964.

  3. Ha BJ, ik ben het virus van mijn oom gekregen die toen F-84F vloog op Eindhoven……tsja moet je mij er als jongetje maar niet in zetten 😉

  4. Herkenbaar verhaal. We gingen met het gezin een dagje uit en ook bezoek op SPL. Moeders liet haar ontvallen dat ze ook wel eens wilde vliegen en voordat ze dat in de gaten had zaten we in de Caravelle van HV naar Benidorm. Ze onderging het allemaal gelaten en tijdens het landen zat ze driftig mee te remmen…..

Geef een reactie