De Azzurri van ITA Airways

EI-IMV Airbus A319-111 van ITA Airways

Schiphol, 26 mei, 2022 – Sinds oktober 2021 vliegt de nieuwe Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways. ITA staat voor Italia Trasporto Aereo. Tegelijk verween in oktober 2021 de bekende Italiaanse maatschappij Alitalia van het toneel. Al sinds 2017 was deze maatschappij technisch gesproken failliet. Dat weerhield de maatschappij er niet van om nog een paar jaar door te vliegen, maar in de herfst van 2021 ging dan toch echt de stekker eruit. De koek was op.
ITA Airways is de vervanger van Alitalia. Het is niet een doorstart van Alitalia. De Italiaanse overheid is volledig eigenaar van ITA Airways.
De inboedel bestaat uit een flinke lijst toestellen die van Alitalia zijn overgenomen, te weten 8 A319-100’s, 25 A320-200’s en 6 A330-200’s. Maar ITA heeft ook inmiddels zelf aangeschafte / geleasete;\l toestellen en er staan nog nieuwe toestellen bij Airbus in bestelling.

EI-EIA Airbus A320-216 van ITA Airways

De ITA Airways huiskleuren zijn werkelijk schitterend te noemen. De vliegtuigen steken prachtig af tegen een blauwe lucht met witte wolken op een zonnige dag. De toestellen zijn helemaal azuurblauw gespoten met de Italiaanse “tricolore” in de staart. De blauwe kleur is een regelrechte verwijzing naar de “Azzurri”, de aanduiding van de Italiaanse sporthelden.

Eerbetoon
Het is best apart dat azuurblauw Italië vertegenwoordigd en niet het groen-wit-rood uit de vlag. De verklaringen vinden we bij de koninklijke familie. Het koninklijke Huis van Savoye maakte tussen 1861 en 1946 de dienst uit in Italië. Deze adellijke familie had azuurblauw als huiskleur. Als eerbetoon hebben de Italiaanse sporters dit blijvend overgenomen. Wat dat aangaat lijken de Italianen sterk op de Nederlanders. Wij hebben immers oranje van de Oranjes als nationale kleur omarmd.
EI-IMV Airbus A319-111 – ITA Airways

Op dit moment zijn de Azzurri van ITA Airways nog niet wijdverspreid. Toch kwamen er twee van deze helderblauw vogels op Hemelvaartsdag direct achterelkaar binnen op baan 27 op Schiphol. Dat het ook anders kan zagen we twee dagen daarvoor op Genève. Daar kwam nog een ITA-kist in zijn oude Alitalia-uniform langs. Vanwege de leaseconstructie met het Ierse AerCap zijn de toestellen van ITA Airways Iers geregistreerd en niet Italiaans.

EI-IMH Airbus A319-111 van ITA Airways in het oude Alitalia c/s (Genève, 24 mei 2022)

Geef een reactie