OH-SSS Pilatus PC-12/47E, een vliegend kunstwerk van Hans Erni

OH-SSS Pilatus PC-12/47E

Genève, 24 mei 2022 – De fraai uitgevoerde Pilatus PC-12/47E die we hier zien wordt gevlogen door Fly 7. Dit is een luxe chartermaatschappij met vestigingen in Zwitserland (Fly 7 Executive Aviation AG) en in Finland (Fly 7 Finland oy). Deze laatste tak heette vroeger Hendell Aviation en is ook de houder van het AOC (Air Operator Certificate). Vandaar dat de toestellen voorzien zijn van een Finse registratie. Fly 7 is onderdeel van de JetFly Group. Deze Luxemburgse onderneming is bekend van de vele beige PC-12’s en PC-24’s die er rondvliegen.

De OH-SSS heeft een luxe interieur

Vloot met PC-12’s

Op de website van Fly 7 is te zien dat de vloot momenteel uit twintig PC-12’s bestaat. Daarvan zijn er zeventien in een passagiersuitvoering, twee als vrachttoestel ingericht en één met een medisch interieur voor ambulancevluchten. Iedere PC-12 heeft zijn eigen standplaats. Die variëren van locaties in Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Groot Brittannië tot zelfs Griekenland. De OH-SSS die we op Genève tegenkwamen zou thuishoren op Gstaad-Saanen (LSGK) in Zwitserland.

OH-SSS Pilatus PC-12/47E (Visual: Fly 7)

De OH-SSS heeft als bouwjaar 2017 en ging vanaf 12 september 2017 vliegen als HB-FQH(18) en daarna als T7-SAI. Het constructienummer dat Pilatus aan hun PC-12 meegaf was 1745.

HB-FWA Pilatus PC-12/47E

75 jaar Pilatus

Toen Pilatus Flugzeugbau op 16 december 2014 het 75-jarig jubileum vierde had met de – toen al 105-jarige – Zwitserse kunstenaar Hans Erni gevraag om een PC-12 te voorzien van een door hem ontworpen uiterlijk. De toenmalige HB-FWA (c/n 1515) was hiervoor het “tabula rasa”. Nu vliegt er nog steeds een PC-12 met dit uiterlijk, maar dit is een ander toestel; de OH-SSS! De OH-SSS is dus het tweede toestel dat op deze manier door Pilatus is voorzien van een opmerkelijk uiterlijk. Wij waren er aanvankelijk ook even ingetuind en dachten dat de HB-FWA (c/n 1515) en OH-SSS (c/n 1745) hetzelfde toestel was. Het zijn dus twee verschillende frames.

HB-FWA Pilatus PC-12/47E
Hans Erni
De Luzernse kunstenaar Hans Erni (21 februari 1909 – 21 maart 2015) was een schilder, graficus en beeldhouwer van internationale faam. Hij ontwierp talloze litho’s, meer dan 300 posters en diverse muurschilderingen, waaronder werk voor het Zwitserse Rode Kruis, het Internationaal Olympisch Comité, de UNO en UNESCO, plus vele particuliere- en overheidsbedrijven. Verder mocht Erni regelmatig Zwitserse postzegels ontwerpen. De postzegel hieronder (uit onze eigen collectie) past goed in de geest van het ontwerp van de PC-12.

Postzegel met een Pegasus uit 1969 ontworpen door Hans Erni

Erni raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in vliegen en behaalde in 1946 zijn brevet als privépiloot.

Werkpaard met goede vliegeigenschappen

Het ontwerp voor de Pilatus bestond uit witte paarden, een Pegasus en vredesduiven. Het idee was om deze door Hans Erni ontworpen transfers over een in koningsblauw geschilderde PC-12 heen te plakken. De onderwerpen van de tekeningen werden gekozen vanwege hun symbolische weergave van de eigenschappen van de PC-12; een werkpaard met uitstekende vliegeigenschappen.

De paarden met midden op de romp de Pegasus

Gesigneerd

Hans Ernie was zelf erg tevreden met zijn creatie. Hij was er trots op dat zijn tekeningen voorbestemd waren om de wereld over te vliegen. Als kers op de taart heeft hij op 16 december 2014 zijn kunstwerk gesigneerd. Op de neus aan beide kanten van het eerste toestel was zijn handtekening te zien. Helaas is de kunstenaar niet lang na het voltooien van zijn PC-12 kunstwerk, op 15 maart 2015 op de zeer hoge leeftijd van 106 jaar overleden.

Op de neus van de HB-FWA staat de handtekening van Hans Erni (boven zijn naam) met de datum 16-12-’14

Demonstrator

Na het jubileum gebruikte Pilatus dit toestel een tijd als hun demonstrator. In die functie bezocht het toestel onder andere EBACE in Genève, AeroExpo in Friedrichshafen, JetExpo in Moskou en de Paris Air Show. Tijdens EBACE 2015 op Genève kwamen we de HB-FWA tegen tijdens EBACE 2015. De HB-FWA had toen ook nog een speciale jubileumsticker van 75 jaar Pilatus op de neus.

HB-FWA Pilatus PC-12/47E

Vanaf 22 maart 2017 kwam de HB-FWA op naam te staan van de Schweizerische Eidgenossenschaft in Bern, de Zwitserse confederatie. De speciale bestickering is van dit toestel verdwenen en de HB-FWA is nu minder spectaculair, met een eenvoudig grijs streepje.

OH-SSS Pilatus PC-12/47E

Op de tweede “Hans Erni-versie” ontbreken de jubileumsticker van Pilatus en uiteraard ook de handtekening van de meester zelf. De naam van de kunstenaar en uiteraard zijn tekening staan nog wel prominent op dit tweede vliegende kunstwerk.

De OH-SSS Pilatus PC-12/47E draagt nog wel de naam, maar niet de handtekening van Hans Erni

Een gedachte over “OH-SSS Pilatus PC-12/47E, een vliegend kunstwerk van Hans Erni

Geef een reactie