Mysterieuze SOCATA Rallye op Midden Zeeland

Welke SOCATA Rallye zou dit zijn?

Midden Zeeland, 11 juni 2022 – Tijdens de KNVvL FUN Fly-In op Midden Zeeland (10 – 12 juni 2022) viel ons oog op een wit-blauw toestel in de hoek van een hangaar die even open stond. Alleen ontbrak de registratie op de romp en daarbij was de cockpit afgedekt met een doek zodat daar niet gezocht kon worden naar de identiteit van dit toestel. Uiteraard hadden we al gezien dat het hier een SOCATA Rallye betrof, maar dat was dan ook alles wat we op de eerste aanblik vast konden stellen.

Over de cockpit zat een doek, daardoor werden we niet veel wijzer

Door het stof

Een wat meer nauwkeurige blik op het toestel leerde dat onder de (nog niet gemonteerde) staartvleugel het typeplaatje zat. Dit kon gelukkig opheldering geven over de identiteit van dit kistje. Daarvoor moesten we wel even door het stof onder de vleugel door kruipen. Maar alles voor de feitjes!

Het aanwezige typeplaatje bracht opheldeing; een SOCATA MS893E met c/n 12581 uit augustus 1975

F-BXDQ

Het bleek een Société de Construction d’Avions de Tourisme et d’Affaires (SOCATA) MS-893E te zijn met constructienummer 12581. Voluit luidt het type SOCATA MS.893E Rallye Commodore 180GT. Dit is één van de vele Rallye-modellen die er bestaan. Deze versie beschikt over een 180 pk (130 kW) sterkte Lycoming O-360 motor.
Dit toestel is gebouwd in augustus 1975 en werd op 8 september 1975 in Frankrijk ingeschreven als F-BXDQ. In de beginjaren stond deze Rallye in elk geval op naam van Centre de V.a V. Nantais in Nantes. De laatst bekende Franse standplaats van dit kistje was Aérodrome de Sézanne (LFFZ) bij Saint-Rémy-sous-Broyes, ten oosten van Parijs. Sinds 18 mei 2016 is de F-BXDQ niet meer in Frankrijk ingeschreven.

F-BXDQ Socata MS-893E Rallye Commodore 180GT

Het lijkt erop dat dit toestel na 2016 niet meer gevlogen heeft. We hebben in elk geval niet kunnen vinden of deze Rallye in een ander luchtvaartregister is terechtgekomen.

Nieuwe carrière?

We konden zien dat deze Rallye onlangs opnieuw gespoten is. Dat zou kunnen inhouden dat er nog weer een vliegende carrière voor dit toestel in het verschiet ligt. Al moet er dan minimaal nog een motor en propeller op gemonteerd worden. We zijn benieuwd! Inmiddels is de SOCATA Rallye in Nederland een zeldzaamheid geworden, dus de uitbreiding met een vliegend exemplaar zouden we toejuichen! Iemand die meer over de plannen met deze Rallye weet?

2 gedachten over “Mysterieuze SOCATA Rallye op Midden Zeeland

  1. Ik zag het toestel op 27.02.22 op dezelfde plaats – er werd sinds die dag duidelijk niet meer aan verdergewerkt?

Geef een reactie