Nieuwbouw Aviodrome

Nieuwe hal Aviodrome

Lelystad Airport, 17 juni 2022 – In het luchtvaartmuseum Aviodrome op Lelystad Airport wordt momenteel gewerkt aan de bouw van een nieuwe museumhal. Naast het hoofdgebouw met zijn kenmerkende vleugelprofiel, de kopie van het oude stationsgebouw op Schiphol-Oost, de Officiersmess en de authentieke T2-Hangar verrijst er nog een onderkomen voor een deel van de vliegtuigcollectie.

De locatie is naast de T2-Hangar en de Officiersmess

De hal, met afgeronde spanten, komt tussen de T2-Hangar en het oude stationsgebouw te staan. Het is de bedoeling dat hier de gevechtstoestellen uit het straaltijdperk met een Nederlandse relatie hun onderkomen vinden. Deze toestellen bevinden zich nu al in de collectie, maar stonden buiten opgesteld in weer en wind of verbleven in opslag in de T2-Hangar. Deze kisten verdienen beter en dat vond het Aviodrome ook.

Nieuwe hal Aviodrome

De afgelopen weken is gewerkt aan de ondergrond van het nieuwe bouwwerk. Hiervoor zijn netjes betonnen Stelconplaten neergelegd. De metalen spanten staan inmiddels overeind met daartussen houten dwarsverbanden. Ook de beoogde dakafwerking ligt al gereed voor montage.

De spanten zijn van metaal met daartussen houten dwarsverbanden
Het materiaal voor het dak ligt al klaar voor montage

Beoogde bewoners

Dit zijn de beoogde kandidaten voor een plekje in de rij met ‘fighterjets’:

 • 3W-32 Gloster Meteor F.8
 • PH-XIV Fokker S.14.2 Machtrainer
 • “WV395” Hawker Hunter F.51 (ex E-410 Royal Danish Air Force)
 • D-8061 Lockheed F-104G Starfighter
3W-32 Gloster Meteor F.8
PH-XIV Fokker S.14.2 Machtrainer
“WV395” Hawker Hunter F.51 (ex E-410 Royal Danish Air force)
D-8061 Lockheed F-104G Starfighter

Aan de toestellen die straks in deze nieuwe hal komen wordt gewerkt om deze netjes toonbaar te maken. Zo is de Gloster Meteor, die jarenlang buiten stond, schoongemaakt en ook de verflaag van deze eerste straaljager van de Koninklijke Luchtmacht wordt opgeknapt.

De Starfighter en Fokker S.14 Machtrainer staan in de T2-Hangar al te wachten op hun nieuwe onderkomen (8 mei 2022)

F-16?

In dit rijtje zou natuurlijk ook mooi een General Dynamics F-16 Fighting Falcon van de Koninklijke Luchtmacht passen. Deze toestellen worden momenteel vervangen door de Lockheed Martin F-35A Lightning II. Hopelijk schiet er nog een exemplaar over dat in het Aviodrome bewaard kan worden. In dat geval zal vermoedelijk de Hawker Hunter het veld moeten ruimen, omdat dit wél het type is waar de KLu mee gevlogen heeft, maar met dit betreffende exemplaar dan weer niet. De WV395 komt oorspronkelijk van de Deense luchtmacht (ex E-410).

Een oude KLu F-16 mag eigenlijk niet in de collectie van het Aviodrome ontbreken…

Niet alle straaljagers

De SAAB AJSH37 Viggen en de Mikoyan-Gurevich MiG-21SPS-K Fishbed in de collectie van het museum komen niet in de nieuwe hal terecht. Hiervan is de reden dat deze exemplaren niet direct deel uitmaken van de Nederlandse luchtvaarthistorie.

Zijaanzicht van de nieuwe hal

Nog even geduld

Het is mooi om te zien dat voor de straaljagers geld en ruimte wordt vrijgemaakt door het Aviodrome. Zo kan dit deel van de collectie beter ten toon worden gesteld. Nog een aantal weken en dan zal het nieuwe gebouw klaar zijn. Uiteraard nemen we tegen die tijd weer een kijkje om het eindresultaat te bewonderen.

Nog even geduld, dan is de nieuwe hal van het Aviodrome gereed

 

 

2 gedachten over “Nieuwbouw Aviodrome

 1. Heeft het Aviodrome al een Northrop NF5? Ik zag ‘m wel in Soesterberg hangen.
  Er vliegen nog een paar ex-KLu’s rond in Turkije. Mag eigenlijk niet ontbreken in de collectie.

  1. Halo Johan,

   Nee, een NF-5 ontbreek ook nog in de collectie. Zou inderdaad niet misstaan in het rijtje!
   Groet,
   Berend Jan Floor

Geef een reactie