Vlootuitbreiding E-Flight Academy

F-HGBD Pipistrel Velis Electro

Teuge, 25 juni 2022 – Het gaat goed met de enige vliegschool in Nederland die met elektrisch aangedreven vliegtuigen vliegt. E-Flight Academy op het vliegveld van Teuge heeft daarom, naast de twee Nederlands geregistreerde Pipistrel Velis Electro’s (PH-EFL en PH-ZEF), ook de beschikking gekregen over een tweetal Frans geregistreerde Velis Electro’s, de F-HGBC en F-HGBD.

De beide nieuwe toestellen komen van het Franse bedrijf Green Aerolease en staan formeel op naam van Green Aero Invest. Green Aerolease is een onderdeel van de holding W3, opgericht door de Fransman Charles Cabillic.

F-HGBC Pipistrel Velis Electro

Het bedrijf Green Aerolease kondigde bij de start in 2021 een samenwerking aan met Pipistrel en de Fédération Française Aéronautique. Daarbij werden in 2021 maar liefst 50 Velis Electro’s besteld bij Pipistrel.

F-HGBC Pipistrel Velis Electro

Het doel van Green Aerolease is om binnen twee jaar 120 van deze vliegtuigen operationeel te hebben. Ze worden aangeboden als AAS (Aircraft as A Service). Daarbij kunnen vliegclubs en vliegscholen in Frankrijk, maar ook daarbuiten, de transitie van vliegen op fossiele brandstof naar elektrisch maken. Omdat de Velis Electro momenteel nog steeds het enige model dat elektrisch vliegt en een EASA-typegoedkeuring heeft is de keuze voor de bestelling van dit model voor de hand liggend.

F-HGBD Pipistrel Velis Electro

F-HGBC

De F-HGBC is ingeschreven op 9 juni 2022 maar was al op 10 mei 2022 op Teuge aangekomen. Het constructienummer is VSW1280069 en formeel is het een Pipistrel Virus SW 128. De commerciële benaming is echter Velis Electro. Als standplaats wordt door de Franse Direction Générale de l’Aviation Civile (DGAC) netjes Teuge genoemd.

F-HGBC Pipistrel Velis Electro

F-HGBD

De tweede Franse Velis Electro, de F-HGBD, werd op 13 juni 2022 ingeschreven in Frankrijk en in juni naar Teuge getransporteerd. Het constructienummer van deze kist is VSW1280071. Voor de F-HGBD staat in het register van de DGAC Brest in Bretagne genoteerd.

F-HGBD Pipistrel Velis Electro

Beide Franse lestoestellen zijn voorzien van het E-Flight Academy logo in de staart. De blauwe kleur hiervan is donkerder dan die van de Nederlandse Velis Electro’s. Verder staat op de romp en neus “E-Flight” en op de staartboom “Green Aerolease”.

Het logo in de staart is iets donkerder van kleur

Met de verdubbeling van de vloot van elektrische vliegtuigen zou E-Flight Academy bij goed weer per dag tot wel zestien elektrische lesvluchten kunnen uitvoeren. Dit naast hun Pipistrel Virus SW 121 PH-VFL. Dit is hetzelfde vliegtuig als de elektrische variant, maar dan met een Rotax verbrandingsmotor. Niet alle lesvluchten kunnen elektrisch worden gevlogen, vandaar dat er ook een toestel met een verbrandingsmotor in de vloot is opgenomen.

PH-VFL Pipistrel Virus SW 121 heeft een verbrandingsmotor

Een gedachte over “Vlootuitbreiding E-Flight Academy

Geef een reactie