Van Springbok naar springbak

PH-SPT Cessna 208B Grand Caravan

Teuge, 25 juni 2022 – De PH-SPT (“SPOT”) is terug “on the spot”. De door Skydive Teuge – Nationaal Paracentrum Teuge aangeschafte Cessna 208B Grand Caravan als vervanger voor de verloren gegane PH-FST (“FAST) is in gebruik genomen. Op 15 juni 2022 arriveerde het toestel vanuit Siegerland in Duitsland. Daar verbleef de PH-SPT sinds 27 april 2022 om het interieur geschikt te laten maken voor het droppen van parachutisten, inclusief de montage van een roldeur. De afgelopen dagen mocht het toestel gelijk aan de slag en werd al volop ingezet vanaf Teuge.

De PH-SPT vervangt de PH-FST Cessna 208B Grand Caravan die vorig jaar verloren is gegaan

Deze Cessna 208B Grand Caravan kwam als ZS-XXL na een XXL-ferryvlucht uit Zuid-Afrika op 20 november 2021 aan op Teuge. Bij aankomst had dit toestel nog een luxe passagiersinterieur met lederen stoelen en was onder de romp een grote bagagebak gemonteerd. Deze Zuid-Afrikaanse “Springbok” is inmiddels omgebouwd tot Nederlandse “springbak”.

De ZS-XXL Cessna 208B Grand Caravan, nog met bagagebak, bij aankomst in Nederland (20 november 2021)
PH-SPT Cessna 208B Grand Caravan

Supervan 900

De eerste maanden van het jaar is bij Aircraft Maintenance Netherlands (AMN) een wisseling van de motor uitgevoerd. De Pratt & Whitney Canada PT6A-114A van 675 pk (495 kW) is vervangen door een Honeywell TPE331-12JR van 900 pk (661 kW). Met de ombouw is het een Supervan 900 geworden. Deze conversie is in het verleden tevens bij de andere toestellen (PH-JMP “JUMP” en PH-SWP “SWOOP”) van Skydive Teuge toegepast. Bij de ombouw is gelijk de propeller gewisseld van een driebladig naar een vierbladig exemplaar.

De ombouw van de motor bij AMN (Teuge, 25 maart 2022)
De PH-SPT Cessna 208B Grand Caravan heeft nu een vierbladige propeller

Naast de motorwissel en de roldeur zijn er treeplankjes aan de buitenkant gemonteerd en een paar beugels die niet zouden misstaan aan de wand van een seniorentoilet! 😉 Daar kunnen de parachutisten, als zwermende bijen aan hun korf, op staan en aan hangen voor een gezamenlijk afsprong.

Treeplankjes en beugels

De PH-SPT vliegt nog in zijn oude kleuren. De nieuwe registratie is met een witte sticker over het voormalige Zuid-Afrikaanse kenmerk geplakt. Na het seizoen zal het toestel voorzien worden van de huisstijl van Skydive Teuge.

De registratie is met een sticker over de oude heen geplakt

De lederen stoelen en de gedemonteerde bagagebak liggen nog in de hangaar van het toestel. Deze laatste lijkt ongemonteerd op een grote kano, al zou ik hier geen watersportactiviteiten mee willen adviseren… Ook de driebladige propeller met zijn chromen spinner ligt nog in de hangaar te wachten op wat komen gaat.

De luxe stoelen zijn uit de PH-SPT Cessna 208B Grand Caravan gehaald
De bagagebak die onder de ZS-XXL zat
Met een beetje fantasie lijkt het wel op een grote kano
De oude driebladige prop ligt in de hangaar

1 jaar geleden

Op de dag dat wij de PH-SPT voor het eerst actief bezig zagen, 25 juni 2022, was het precies 1 jaar geleden dat de PH-FST verloren ging. Bij de noodlanding die het toestel toen maakte raakte gelukkig niemand van de inzittenden gewond. Dit door het kundig optreden van de piloot. Helaas was het toestel dermate beschadigd dat Skydive Teuge op zoek moest naar een nieuw toestel. Deze is net binnen een jaar na dato operationeel.

PH-SPT Cessna 208B Grand Caravan

Lees ook:

Vervangende Cessna Caravan voor Nationaal Paracentrum Teuge overgevlogen vanuit Zuid-Afrika

PH-SPT Cessna 208B Grand Caravan

Een gedachte over “Van Springbok naar springbak

  1. Interessant verhaal, waarom de wisseling van een 3 naar 4 bladige propellor? Je had eerder geschreven over een wisseling van een propellor van de exGerman Airways PC-12 (van 4 naar 5 bladig?) Is dat gunstiger qua verbruik?

Geef een reactie