ASL Academy vliegt in België elektrisch

OO-ELC Pipistrel Velis Electro

Genk Zwartberg, 2 juli 2022 – In Nederland kennen we E-Flight Academy als opleider die vliegt met elektrisch aangedreven lestoestellen. In België is de ASL Academy met een tweetal elektrische Pipistrel Velis Electro’s van start gegaan. De beide toestellen, OO-ELC en OO-GRN, troffen we tijdens de Fly-In op Genk Zwartberg, die gehouden werd in het weekend van 2 en 3 juli 2022.

OO-GRN Pipistrel Velis Electro

ASL Academy is een onderdeel van Air Service Liège. Deze holding bevat bedrijven waarbij met privévliegtuigen gevlogen wordt, medische vluchten worden uitgevoerd en vliegonderwijs wordt gegeven.

OO-GRN Pipistrel Velis Electro met in de staart het logo van de ASL Academy

De beide Pipistrels staan sinds 15 december 2021 gestationeerd op de luchthaven van Luik (EBLG). Toen zijn de twee kistjes over de weg vanuit de fabriek in Slovenië afgeleverd. Op de luchthaven van Luik heeft ASL een vestiging met eigen hangaarruimte. ASL is een bedrijf dat met zo’n 45 privévliegtuigen opereert. Bij hun opleidingstak zijn daar nu twee elektrische vliegtuigen bijgekomen, de eerste in België. Naast de twee elektrische Pipistrels vliegt de ASL Academy ook met een tweetal Sonaca S200’s en drie Cirrus SR20/22 toestellen.

OO-ELC

De OO-ELC is officieel een Pipistrel Virus SW 128 en wordt aangeduid als Velis Electro. Dit exemplaar heeft constructienummer VSW1280006 en is in 2020 gebouwd. Dit frame is een “tweedehandsje”. Van 18 december 2020 tot en met 29 oktober 2021 stond dit toestel ingeschreven in Nederland als PH-VEL. Dit toestel was indertijd van iFly Benelux had in de Nederlandse tijd niet of nauwelijks gevlogen. In België staat deze Pipistrel sinds 16 november 2021 op naam van Air Service Liège.

OO-ELC Pipistrel Velis Electro

OO-GRN

De tweede Velis Electro is de OO-GRN. Dit toestel heeft als bouwjaar 2021 en draagt het constructienummer VSW1280048. Ook de OO-GRN staat sinds 16 november 2021 ingeschreven in het Belgische luchtvaartregister op naam van Air Service Liège. Dit exemplaar is fabrieksnieuw afgeleverd.

OO-GRN Pipistrel Velis Electro

Op Genk Zwartberg stond de OO-GRN op de static show en kon door het publiek bekeken worden. De tweede Pipistrel was te vinden op de flightline. Met de OO-ELC werd in de middag een demonstratievlucht gemaakt.

RISE

Beide toestellen dragen in de staart het logo van ASL Academy. Op de romp is het logo aangebracht van RISE, dat staat voor Responsible Initiatives for a Sustainable Environment. Dit is een zelfgekozen labeling van de duurzaamheidsactiviteiten van het bedrijf. Het verkleinen van de ecologische voetafdruk is daarbij het hoofddoel. Het elektrisch vliegen past daar natuurlijk goed bij. Aan boord van de andere vliegtuigen wordt bij de service voor de passagiers geen gebruik meer gemaakt van plastic, de producten zijn zoveel mogelijk fairtrade en op termijn wordt de reguliere brandstof vervangen door meer duurzame Sustainable Aviation Fuel (SAF).

Het logo van RISE – Responsible Initiatives for a Sustainable Environment

Geef een reactie