Gypsy heli in de Aston Martin Edition is een Best toestel

G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition

Hilversum, 10 juni 2022 – Op het vliegveld van Hilversum was deze zondag 10 juli 2022 een erg fraaie Airbus Helicopters H130 te zien. Het was één van de vijftien exclusieve H130’s die door Airbus Corporate Helicopters (ACH) in samenwerking met het Britse automerk Aston Martin Lagonda zijn aangekleed.

G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition
G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition

Tijdens de EBACE (European Business Aviation Convention & Exhibition) op Genève hadden we dit voorjaar al eens kennisgemaakt met dit luxueuze model uit de Airbus Helicopters H130-folder. Daar hebben we toen ook een artikel aan gewijd.

D-HVIP Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition #004 naast een Aston Martin (Genève 24 mei 2022)

Het betreffende toestel op Vliegveld Hilversum was de G-YPSE op naam van de Best Holding. Het constructienummer van dit toestel is 9175 en het is in januari 2022 uit de kraamkamer gekomen. Formeel is de typeaanduiding EC 130 T2. De testregistratie van deze H130 was F-WWPG.

Het typeplaatje van de G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition
G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition

Het interieur en kleurstelling van deze speciale versie is door Aston Martin ontworpen. Hiermee heeft de eigenaar de beschikking over een zeer exclusieve helikopter. De eerste gelimiteerde serie van vijftien exemplaren is inmiddels verkocht, maar de heli’s zijn nog niet allemaal afgeleverd. Vanwege het succes van de eerste vijftien heeft Airbus Helicopters de samenwerking met Aston Martin Lagonda verlengt. Er komt een tweede serie op de markt. Prijskaartje van zo’n vliegende Aston Martin? De G-YPSE heeft rond de £4,5 miljoen (€5,3 miljoen) gekost.

Piloot en passagiers zitten in een mooie omgeving
G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition heeft een erg fraai lederen interieur
Zelfs de stick is met mooi leer afgewerkt

In de cockpit van de G-YPSE vinden we een speciale plaquette met daarop het unieke nummer van deze beperkte oplage van de door Aston Martin gemaakte uitvoering. Dit is nummer 007 (van de eerste vijftien). Een mooi nummer voor een Brits toestel! Ook staat op het plaatje voor wie dit exemplaar gebouwd is: Alfie Best.

De plaquette in de cockpit met het unieke nummer (007) en de naam van de eigenaar
Alfie Best
Alfie Best is een zeer succesvol zakenman. Hij is oprichter en CEO van Wyldecrest Parks. Deze onderneming beheert 95 parken met stacaravans in Engeland, Schotland en Wales. De waarde van het bedrijf wordt geschat op zo’n £700 miljoen. Best is geboren in een stacaravan en hij is hard op weg de eerste Britse Roma-woonwagenbewoner-miljardair te worden. De registratie G-YPSE van de helikopter is dan ook duidelijk een verwijzing naar zijn Gypsy-afkomst. Nog toepasselijker was de registratie G-YPSY geweest, maar die was al vergeven aan een Brits zelfbouwtoestelletje.

G-YPSE is een verwijzing naar de Gypsy-afkomst van de eigenaar

Deze zondagmorgen was de G-YPSE vertrokken vanaf Oxford. Hier is het Britse hoofdkantoor van Airbus Helicopters gehuisvest. Ten noordwesten van Oxford is het hoofdkantoor van Aston Martin gelegen in Graydon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat alle H130’s in de Aston Martin uitvoering in Oxford worden geprepareerd voor aflevering.

G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition
G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition

Van Oxford vloog de G-YPSE naar White Waltham (EGLM) en daarna door naar Hilversum (EHHV). Op Hilversum werd na aankomst eerst getankt. Daarna werd de heli op de flightline geparkeerd tot het einde van de middag. Toen vertrok het toestel in omgekeerde richting naar White Waltham en vloog nog weer door naar Oxford.

De digitale cockpit van de H130

Het was overigens niet de eerste keer dat deze gloednieuwe G-YPSE in Nederland was. Op 9 juni vloog de H130 naar Budel (EHBD) om vervolgens te landen op de Limburgse heliport van de Machinehandel Coolen in Heythuysen. Even later die dag werd een retourvlucht naar Hilversum uitgevoerd. Hierna vloog het toestel weer vanaf Heythuysen naar Budel en terug naar de UK.

Mooi detail, zelfs het bagagenet is uitgevoerd met hetzelfde leer als in het interieur

De G-YPSE werd op 1 februari 2022 in het Britse register ingeschreven. Sinds 15 mei 2022 vliegt de G-YPSE. De heli is recent afgeleverd en staat sinds 17 juni 2022 op naam van Best Holdings. In afwachting van een paar aanpassingen verblijft het toestel nog wel bij Airbus Helicopters op Oxford.

G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition

Afgezien van de twee tripjes naar Nederland op 9 juni 2022 en vandaag heeft het toestel tot nu toe alleen in Groot-Brittannië gevlogen. De G-YPSE is het vervangende toestel voor de G-IPSE. Dat was ook een Airbus Helicopters H130 (c/n 8574) uit 2018. Dat toestel werd tijdelijk G-CKYH geregistreerd om vervolgens naar Mongolië te vertrekken.

G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition

We hebben geprobeerd een overzicht te maken van de afgeleverde H130 Aston Martin Editions. We zijn tot deze lijst gekomen:

RegistrationTypeNr.C/NRemarks
N130GBAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition0018742ex G-XAML, G-DBAM
ZK-IJVAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition0028897ex G-CLWS
C-FFHOAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition0038929ex G-CLXI
D-HVIPAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition0048947ex G-CLXS
RP-C8181Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition0058990ex G-CMBP
ZK-HSOAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition0069125ex G-CMDI
G-YPSEAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition0079175ex F-WWPG
N254DMAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition9211
ZK-IPOAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition9247ex G-CMJF
ES-AMEAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition9275ex G-CMKF
VH-BTCAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition9297ex G-CMKG
G-CMLNAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition9320
PS-JJCAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition9358ex G-CMLP
9H-GIANAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition9434
G-CMPYAirbus Helicopters H130 Aston Martin Edition9482
G-YPSE Airbus Helicopters H130 Aston Martin Edition

Geef een reactie