Skivliegen

OE-CCM Lancair 390

Leopoldsburg, 2 juli 2022 – Een leuke bezoeker tijdens de Experimental Days 2022 op het Belgische vliegveldje van Leopoldsburg was de OE-CCM. Deze Oostenrijkse Lancair 390 Is gebouwd door Christian Meier. De eigenaar is in de winter ski-instructeur en hij runt het Romantik Aparthotel Sonnleitn in St. Johann in Tirol. In de zomer is er meer tijd voor het vliegen. Hij is dus een vliegende ski-instructeur of een skiënde vlieger.

De OE-CCM Lancair 390 rolt uit na zijn landing op Leopoldsburg

Zeven jaar bouwen

In 2001 is Christian Meier begonnen met een deels afgebouwde Lancair. Het zou zeven jaar duren voordat de eerste vlucht met het toestel gemaakt kon worden. Dat was op 18 september 2008. Op dat moment was het kistje nog voorzien van de tijdelijke Oostenrijkse registratie OE-VCM. Later werd zijn toestel als OE-CCM ingeschreven als Lancair 390 met constructienummer 768. De laatste twee letters “CM” in de registratie zijn natuurlijk een verwijzing naar de initialen van de bouwer.

OE-CCM Lancair 390

Mede door de Lycoming IO-390 is de OE-CCM een bijzonder rappe gast. Het kistje kruist met 200 kts. Meier is er al eens non-stop mee vanuit Oostenrijk naar de LAA-Rally in Sywell (UK) gevlogen.

OE-CCM Lancair 390

Op deze zaterdagmorgen was hij in net iets meer dan twee uurtjes vanuit St. Johann (LOIJ) naar Leopoldsburg komen knallen. Na de landing was de Lancair wel wat dorstig, maar die dorst kon goed bij de AvGas pomp gelest worden.

OE-CCM Lancair 390 bij de brandstofpomp op Leopoldsburg

2018

De OE-CCM is wel meer op Leopoldsburg geweest. We troffen het kistje ook in juni 2018 tijdens de EFLEVA Days. Alleen toen was de Lancair stevig ingepakt en stonden er een tent naast. Dit jaar konden we gelukkig betere foto’s van de sierlijk gelijnde zelfbouwtoestel maken.

De OE-CCM Lancair 390 tijdens de EFLEVA Days op 30 juni 2018

Geef een reactie