Zelf je vliegtuig bouwen? Een weekje werk!

De N220WW Sonex Waiex B-model taxiet voorbij aan het einde van de laatste vliegshow

Oshkosh, 31 juli 2022 – Het zelf bouwen van een vliegtuig is een tijdrovende klus. Veel homebuilders doen hier al gauw meerdere jaren over. Maar het kan ook anders! Als je wat vrienden en vrijwiligers bijeenroept en je houdt een strak bouwschema aan, dan kan dit kusje in een week geklaard zijn. Dan heb je te maken met een ‘One Week Wonder’!

Aan het begin van de week was er weinig van de “patient” te zien op de operatietafel

Onder die naam werd gedurende de EAA AirVenture 2022 op Oshkosh in de Amerikaanse staat Wisconsin een Sonex Waiex B-model gebouwd. Op maandag 25 juli 2022 startte de ploeg met bouwers hun werkzaamheden.

De vrijwilligers mochten allemaal een popnagel zetten met hun naam erbij

Vooraf konden vrijwilligers intekenen om mee te bouwen aan dit toestel. Onder begeleiding van deskundigen, onder andere van Sonex, werd zo stevig doorgebouwd.

De canopy van de Waiex ligt al klaar op gemonteerd te worden

Tegen het einde van de week kwam alles wel een beetje onder tijdsdruk te staan. In de tent waar gebouwd werd mochten op dat moment even geen bezoekers meer rondlopen. Dit zou de bouwers te veel afleiden.

Deze foto is van de zaterdag, nog een dag te gaan

Aan het einde van de vliegshow op de laatste dag, zondag 31 juli, werd de Sonex Waiex B-model naar buiten geduwd. Als proeve van bekwaamheid werd het kistje gestart en taxiede daarna voor het publiek langs. Mission accomplished!

Mission accomplished!

Het toestel heeft als registratie N220WW meegekregen en het constructienummer is WXB66OWW. De cijfers “22” verwijzen naar het bouwjaar en de “0” en de “WW” staan voor ‘One Week Wonder’.

N220WW staat voor ‘22 One Week Wonder

De Waiex is nog niet helemaal klaar om te vliegen. In de komende dagen wordt het kistje hiervoor gereed gemaakt. Ook moet de Sonex nog gespoten worden. Voor het kleurenschema kon iedereen kiezen uit een groot aantal voorstellen. Daarvan bleven er uiteindelijk drie over en de laatste dagen is de onderstaande keuze als winnaar uit de bus gekomen.

Zo gaat de N220WW Sonex Waiex B-model er straks uitzien

4 gedachten over “Zelf je vliegtuig bouwen? Een weekje werk!

  1. ik hoop dat Sonex wat betere bouwplannen maakt dan 10 jaar geleden. Een Onex kit die ik toen bij hun kocht zat vol fouten. En van de 82 plannen werd één plan 16x herzien! En Sonex bellen voor help resulteerde altijd in hetzelfde antwoord “jullie kunnen niet bouwen”. Zeer helpful. Waardeloos. Toen was de zoon van de oprichter de grote baas die alle commentaar naast zich neerlegde. Hij is verongelukt in een Sonex: misschien zat daar ook een fout in!?

  2. Heb meer bewondering voor de Zwitserse RV6 (HB-YLL) entrepreneur 😉
    Vanuit der Schweiz naar Unalakleet (PAUN) via New Orleans Lakefront (KNEW) naar Oshkosh en terug naar der Sweiz.

Geef een reactie