Met je fabuleuze Flamingo naar de camping

The Fabulous Flamingo

Oshkosh, 31 juli 2022 – Tijdens de EAA AirVentrue op Oshkosh komen duizenden campers naar de nabijgelegen “Camp Scholler” campinggrounds. In De Verenigde Staten worden campers aangeduid als recreational vehicles ofwel RV’s. De meest opvallende RV stond echter niet op het officiële campingterrein, maar tussen de tentjes waar handel werd gedreven in oude vliegtuigonderdelen. Daar troffen “The Fabulous Flamingo” aan, een Douglas DC-3 Dakota die omgebouwd is tot een reusachtige RV die ook nog echt de weg op kan!

Links op de neus staat de naam “The Fabulous Flamingo”

Dit toestel is in 1943 gebouwd bij Douglas in Oklahoma City als C-47B-5-DK en het United States Army Air Force serial dat deze Skytrain toegewezen kreeg was 43-48695. Het constructienummer van deze kist was aanvankelijk 14511, maar is later gewijzigd naar 25956. Dit was om onbedoelde doublures met nummers te voorkomen in verschillende Douglas fabrieken.
Uiteindelijk ging in 1944 deze Douglas als R4D-6 aan de slag bij de United States Navy. Het daarbij behorende BuNo was 17291. Het werkterrein werd veelal Zuid-Amerika.
Na zijn militaire diensttijd werd het toestel civiel geregistreerd als N2757A en N9052Z. Er werd mee gevlogen in Alaska en Canada.
Vervolgens werd de Amerikaanse Federal Aviation Adminstration (FAA) gebruiker van de kist. Zij vlogen ermee als N67 en N25. In 1982 werd de Dak als N51938 ingeschreven. Uiteindelijk kwam de kist rond 1991 in opslag op Rolla National Airport bij Vichy in de staat Missouri. Een tornado had een streep door de vliegende carrière van dit vliegtuig gezet. Op 9 maart 2019 werd de registratie definitief doorgehaald. In mei van datzelfde jaar werd Gino Lucci van Round Engine Aero uit Nashville eigenaar van de niet-vliegende Dakota.
Met zijn bedrijf verhandelt Lucci oude vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Het was al van kinds af aan zijn droom om ooit van een oude Dakota een rijdende RV te maken waar je ook me de weg op kunt. Die droom is, na ruim een jaar bouwen, in de zomer van 2020 werkelijkheid geworden.

The Fabulous Flamingo

In de romp is een keuken ondergebracht en een badkamer, met ligbad! De cockpit is zo origineel mogelijk gehouden, al is er uiteraard links een traditioneel stuurwiel aangebracht om het voertuig tussen de lijntjes te houden. Verder is er een masterbedroom, een kinderkamer en lounge met een bankstel in het toestel te vinden.

Natuurlijk gordijntjes met flamingo-motief

Het onderstel is van een International DuraStar 4400. Dit is een oude militaire transporttruck. Het gevaarte is 11,6 meter lang en 3,81 meter hoog. Met die afmetingen mag het voertuig nog net in de VS als ‘Class A motorhome’ op de openbare weg. De 7,6 liter motor zorgt ervoor dat de Dakota rond de 55-60 mph (90-100 km/u) kan rijden al is 70 mph (110 km/u) ook haalbaar.
Voor de afwerking is vooraan onder de neus een van de ronde motorbeplatingen van de Dakota gemonteerd. Dit lijkt hierdoor een soort grote luchtinlaat.

Een van de oude motorbeplatingen is voor onder bij de neus gemonteerd

Op de romp, achter de cockpit is nog vaag het oude logo te zien van de Federal Aviation Administration (FAA).

Het oude logo van de vroegere werkgever FAA is nog zichtbaar

The Fabulous Flamingo stond een beetje weggestoken op Oshkosh. Wij vonden het de moeite waard om deze oude Dakota even in het zonnetje te zetten.

De bijzonder RV in een mooi avondzonnetje

 

Een gedachte over “Met je fabuleuze Flamingo naar de camping

Geef een reactie