Gracieuze G-RAZE

G-RAZE Bell 407GXi

Lelystad Airport, 16 juli 2022 – Aan het begin van de zaterdagmiddag streek op gracieuze wijze een mooie Britse helikopter neer op Lelystad Airport. Het ging om de G-RAZE. Dat is een Bell 407GXi. De heli werd naar het Delta-platform voor de toren gedirigeerd en bleef een uurtje staan.
Het toestel was vanuit White Waltham (EGLM) in Engeland op weg naar Zweden, naar een locatie oost van de luchthaven van Malmö. Het kan goed dat het toestel daar op een privé terrein is geland. Op Lelystad Airport en op Wilhelmshaven (EDWI) werden tussenstops gemaakt.

G-RAZE Bell 407GXi

De G-RAZE is een vrij nieuwe heli. Het toestel is gebouwd in 2020 in de Canadese fabriek van Bell in Mirabel, Quebec. Het constructienummer van dit exemplaar is 54914. Sinds 26 november staat de heli in Groot-Brittannië ingeschreven. De eigenaar is HC Services Ltd. en is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Het eerste jaar is er niet veel mee gevlogen, slechts 59 uur. Of dat dit jaar meer is weten we (nog) niet. Met een vluchtje naar Zweden komen er in elk geval een paar tikken extra op de teller.
De Bell 407GXi is ontwikkeld uit de populaire Bell 206L-4 LongRanger. Grootste zichtbare verschil zijn de vier rotorbladen. De LongRanger had er maar twee.

G-RAZE Bell 407GXi

Als motor beschik de 407GXI over een Rolls-Royce Model 250-C47E/4 turboshaft. Deze turbinemotor levert bij de start korte tijd 862 pk (643 kW) en continue 761 pk (567 kW).
De piloot heeft de beschikking over een mooie digitale Garmin G1000H NXi cockpit. Daarmee is dit een zeer modern uitgerust vliegapparaat. Aan een dergelijk goed uitgeruste helikopter hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje. Een Bell 407GXi kost “kaal” rond de $3,6 miljoen.

Geef een reactie