Veel belangstelling voor de nieuwe Vans RV-15 ‘high-wing’

N7357 Vans RV-15 Engeneering Test Prototype

Oshkosh, 31 juli 2022 – Tijdens de EAA AirVenture 2022 op Oshkosh was geen toestel zo populair als de nieuwste telg in de Vans Aircraft familie, de RV-15. Dick VanGrunsven begon 50 jaar geleden met zijn eerste zelfbouwtoestel, de RV-1.

Het allereerste toestel van Dick VanGrunsven (N5827N Vans RV-1) hangt in het EAA Museum op Oshkosh

De vijf decennia daarna zouden tal van modellen volgen, allemaal geschikt om door amateur vliegtuigbouwers vervaardigd te worden. Een halve eeuw Vans Aircraft werd tijdens de EAA AirVenture dit jaar waardig gevierd met een imposante formatie van vijftig Vans-toestellen.

50 jaar Vans werd gevierd met een formatie van 50 Vans toestellen boven Oshkosh

Vans is inmiddels uitgegroeid tot het grootste bedrijf op gebied van het vervaardigen van zelfbouwpakketten voor vliegtuigen. En alle exemplaren van Vans waren tot nu toe ‘low-wing’ toestellen, met de vleugels onder aan de romp.

Tijdens de formatie werd in het midden het cijfer “50” uitgebeeld

De nieuwe RV-15 breekt met die traditie. Dit ontwerp heeft zijn vleugels bovenaan zitten en is een ‘high-wing’. Al in 2019 is Vans begonnen met de ontwikkeling van dit nieuwe ontwerp en sinds 2021 werd er in het geheim aan het toestel gebouwd. In juni 2022 maakte de RV-15 zijn eerste vlucht. Na een aantal testvluchten vanaf Aurora in Oregon, waar Vans gevestigd is, werd eind juli 2022 koers gezet naar de EAA AirVenture op Oshkosh om daar het publieksdebuut te maken.

N7357 Vans RV-15

Deze eerste RV-15 is nog zo vers dat Vans nog geen tijd heeft gehad om er een kwastje verf overheen te halen. Het toestel is ‘bare metal’. Daardoor is wel de structuur van het model beter te zien.
Het viel niet mee om de RV-15 tijdens de week van de EAA AirVenture zonder publiek bij de stand van Vans aan te treffen. Het toestel werkte als een magneet op het publiek. Iedereen wilde deze nieuwe kist van dichtbij bewonderen.

De hele week liep er veel publiek rond de nieuwe RV-15

De registratie van het toestel, de N7357, is niet willekeurig gekozen. Met een beetje fantasie is hier N’TEST’ is te lezen. Dit om aan te geven dat dit echt een testvliegtuig is.

De registratie N7357 is ook te lezen als N’TEST’

De N7357 is op 19 mei 2022 ingeschreven. Het constructienummer is 081005. Opmerkelijk genoeg staat dit toestel officieel te boek als een Vans RV-8X. Dit is waarschijnlijk om de concurrentie op het verkeerde been te zetten.

Het typeplaatje geeft aan dat dit een RV-8X is…

Vans zelf noemt dit eerste exemplaar hun ‘engineering test prototype’. Dat betekent dat er nog best het een en ander aan kan en zal veranderen. De komende maanden worden gebruikt om het toestel te testen en om te zien of het aan de hoogste eisen voldoet die Vans aan hun zelfbouwvliegtuigen stelt.
Er is nog weinig exact bekend over het toestel. Het is wel duidelijk dat dit een ‘back-country mission capable’ vliegtuig is, bedoeld om vanaf ruw terrein te opereren. Meest opvallende daarbij is het speciale onderstel. De hoofdwielpoten zijn uitgerust met vier schokdempers die gevuld zijn met olie en stikstof en ook het staartwiel heeft een speciaal ontworpen pneumatische schokdemper. Dit alles om landingen op ruw terrein soepel te laten verlopen, zonder grote stuiters.

De RV-15 heeft een speciaal ontworpen en stevig onderstel

Het is nog niet bekent of dit een twee- of een vierpersoonstoestel wordt. Twee in ieder geval, maar achter de voorstoelen is flink wat ruimte over. Of daar twee volwassenen kunnen zitten zal de tijd leren. Of anders is er voldoende ruimte voor bagage als bijvoorbeeld vouwfietsen, een complete kampeeruitrusting (voor als je naar de EAA AirVenture gaat) of voor een zojuist geschoten ree als je ermee in de ‘outback’ gaat om te jagen.

Achterin is volop ruimte in de RV-15

De bagageruimte zal ook toegankelijk worden via een bagagedeurtje. Deze was in de N7357 nog niet aanwezig. De komende tijd zal hiervoor vermoedelijk de decoupeerzaag ter hand genomen worden.

Hier is de bagagedeur gepland bij de RV-15

De deuren zijn doorzichtig. Daarmee hebben de inzittenden een geweldig uitzicht naar beneden.

De doorzichtige deuren geven veel zicht

Overigens kunnen de deuren er heel makkelijk uitgehaald worden zodat bij mooi weer er ook zonder mee gevlogen kan worden.

Aan de linkerkant was de deur er even uitgehaald

Dit testtoestel was overigens maar voorzien van een zitplaats. Op de plek van de tweede stoel was een aluminium brandstoftank geplaatst. Dit zal in de definitieve versie uiteraard niet zo zijn.

Op de plek van de rechterstoel zit in deze RV-15 tijdelijk een brandstoftank

Wat voor motor Vans op de RV-15 gaat toepassen is ook nog niet definitief bepaald. Op de N7357 zit in elk geval een Lycoming IO-390-EXP119 van 215 pk (158 kW) geschroefd. Hoe snel de RV-15 daarmee vliegt is nog niet vastgesteld. Het idee is dat de kruissnelheid rond de 145 knopen zal komen te liggen.

Onder de motorkap is een Lycoming IO-390 gemonteerd
Om vragen te voorkomen is het motortype maar even met pen op de neus geschreven

In de cockpit is een digitaal instrumentarium te vinden met twee beeldschermen van Advanced Flight Systems. Voor de besturing wordt gebruik gemaakt van een stick, niet van een stuurtje.

Het interieur van de RV-15
Twee grote digitale schermen in de RV-15

Vans levert veel van de modellen met een staartwiel of met een neuswiel (aangeduid met een “A”) Er zal vermoedelijk dan ook wel met de tijd een RV-15A op de markt komen. En omdat de RV-15 een vrij groot staartvlak heeft zou het ook goed kunnen dat er voorgesorteerd wordt op een versie op drijvers.

Het forse staartvlak kan duiden op de ontwikkeling van een versie op drijvers

Wat de RV-15 moet gaan kosten en wanneer hij leverbaar is, is nog niet te zeggen. Reserveren op een een exemplaar is eveneens nog niet mogelijk. Vermoedelijk zal Vans in 2023 het bouwpakket op de markt brengen. De verwachting is overigens dat het dan storm zal lopen met bestellingen.

N7357 Vans RV-15

Daarna zal het nog wel een tijdje duren voordat de eerste bouwer zijn RV-15 in elkaar heeft gezet en ermee kan gaan vliegen. Benieuwd wanneer we de RV-15 in Europa of zelfs in Nederland kunnen gaan verwelkomen. Er zijn vast wel Nederlandse homebuilders dit dit een stoer vliegtuig vinden en hem graag in hun hangaar hebben staan.

Wie zou dit in zijn hangaar willen hebben staan?!

Een gedachte over “Veel belangstelling voor de nieuwe Vans RV-15 ‘high-wing’

Geef een reactie