Stemmig tweetal

D-KNLT Stemme S 12 Twin Voyager

Genk Zwartberg, 2 juli 2022 – Tijdens de Fly-In op het Belgische vliegveld Genk Zwartberg werden in de middag en tweetal Stemme motorzwevers voorgevlogen. De, in het Duitse Strausberg gebouwde, Stemme motorzwever komt niet zo veel voor. Er zijn ook maar een beperkt aantal modellen door Stemme gebouwd.

D-KNLT Stemme S 12 Twin Voyager

Op Genk Zwartberg zagen we een S 6RT (D-KSLT) en een S 12 (D-KNLT). Beide toestellen staan – met opgevouwen vleugels –  op Genk Zwartberg gestationeerd in de grote nieuwe hangaar. Net als meer toestellen in die hangaar (N60LT en OO-NLT) eindigen ook de Stemmes op “LT”. Een verwijzing naar de eigenaar Luc Thijs.

D-KSLT Stemme S 6RT

D-KSLT

De D-KSLT is een Stemme S 6RT. De R staat hierbij voor retractable gear, een intrekbaar onderstel. De T geeft aan dat dit een toestel is met een turbocharged Rotx 914 motor. Het constructienummer van dit toestel is 6.T.10.023.

D-KSLT Stemme S 6RT
D-KSLT Stemme S 6RT maakt een zoemertje

D-KNLT

De tweede Stemme was de D-KNLT. Dit is een Stemme S 12 Twin Voyager. Het toestel heeft constructienummer 12-003. De D-KNLT is uitgerust met eenzelfde motor als de D-KSLT.

D-KNLT Stemme S 12 Twin Voyager
D-KNLT Stemme S 12 Twin Voyager

Bij de Stemme S 12 kan de propeller in de neus ingeklapt worden. Zodra de motor stopt vouwen de propellerbladen zich op naar binnen. Bij het starten komen ze door de centrifugaal kracht weer naar buiten. Een ingenieus systeem.

De propeller kan in de neus opgeborgen worden tijdens het zweven

De twee motorzwevers maakte een paar low-passes over het veld. Daarbij was goed te zien hoe groot de spanwijdte van beide toestellen is; 18,00 meter bij de S 6RT en maar liefst 25,00 meter bij de S 12 Twin Voyager. Al met al een stemmig tweetal!

De D-KNLT Stemme S 12 Twin Voyager heeft een imposante spanwijdte van 25,00 m

PH-Stemme

In Nederland staat momenteel maar één Stemme ingeschreven in het luchtvaartregister. Dat is de PH-1374. Dit is een Stemme S 10-V en deze kist hoort thuis op Teuge.

De PH-1374 Stemme S 10-V is momenteel de enige Stemme met een PH-registratie (Teuge, 30 mei 2020)

Geef een reactie