Ampaire maakt langste non-stop hybride-elektrische vlucht tot nu toe

N337EE Ampaire / Cessna 337 Electric EEL

Oshkosh, 26 juli 2022 – Tijdens de EAA AirVenture op Oshkosh was de hybride N337EE Ampaire / Cessna 337 Electric EEL te zien. Om naar Oshkosh te komen moest het toestel een flinke reis afleggen vanuit Camarillo in Californië (Camarillo-Mojave-Hays-Oshosh). De reis van 1.633 nm werd in twee dagen afgelegd. Daarbij werd op 20 juli 2022 een stuk van 986 nm afgelegd tussen Mojave Airport naar Hays in Kansas. Dit was een record voor een hybride vliegtuig. Nog nooit had een dergelijk toestel zo’n lange afstand zonder onderbreking afgelegd.

N337EE Ampaire / Cessna 337 Electric EEL
N337EE Ampaire / Cessna 337 Electric EEL

Het laatste stuk van 574 nm bracht de N337EE naar Oshkosh’s Wittman Regional Airport. Tijdens deze recordvlucht van Californië naar Oshkosh lag het verbruik van de hybride Skymaster 40% lager dan bij een conventionele versie.

N337EE Ampaire / Cessna 337 Electric EEL

Electric EEL

Ampaire noemt dit toestel de Electric EEL. De N337EE is de tweede Skymaster van Ampaire waarbij één van de twee verbrandingsmotoren vervangen is door een elektromotor. Het eerste toestel was de N72342 (c/n 33601567). Bij dat exemplaar was de achterste motor vervangen door een elektromotor. De N72342 vloog voor het eerst als hybride op 6 juni 2019.

N337EE Ampaire / Cessna 337 Electric EEL

De N337EE is oorspronkelijk een Cessna 337G Super Skymaster uit 1974 (ex N53400). Dit toestel heeft constructienummer 33701600. Bij de tweede Skymaster van Ampaire zit de elektromotor voorop, achterop is de conventionele verbrandingsmotor terug te vinden. Verder is bij dit toestel een bak onder de romp gemonteerd voor de batterijen. Zo is er meer ruimte voor apparatuur in de cabine. De N337EE maakte zijn eerste hybridevlucht op 10 september 2020. De afgelopen tijd zijn er testvluchten met de N337EE gedaan op Hawaii en in Groot-Brittannië. Er werden proefvluchten in Schotland gemaakt. Dat verklaart het modieuze Schotse ruitje op de winglets van het toestel.

In de bak onder de romp zitten de batterijen

De elektromotor heeft een vermogen van 272 pk (200 kW), maar is afgeregeld op 163 pk (120 kW). De oorspronkelijke Continental IO-360 motor achterin heeft plaats gemaakt voor een forse Continental IO-550, goed voor 310 pk (231 kW).

De achterste motor is een Continental IO-550 en werd tijdens het taxiën niet gebruikt

Tijdens de vliegshow op Oshkosh van dinsdag 26 juli 2022 werd de N337EE voorgevlogen. Tijdens het taxiën naar de baan maakte het toestel alleen gebruik van zijn voorste (elektrische) motor.

De N337EE Ampaire / Cessna 337 Electric EEL staat klaar om voor te vliegen
Zelfde wiel
Ook in Nederland is men bezig om een soortgelijk wiel uit te vinden als bij Ampaire. Bij het Dutch Electric Aviation Centre (DEAC) op Teuge wordt momenteel de N4207X Cessna 337F Skymaster omgebouwd tot een hybride vliegtuig. Bij deze Skymaster wordt de achterste motor vervangen door een elektromotor, net zoals bij het eerste vliegende testmodel van Ampaire. De N4207X is nog niet aan hybride vliegen toe. De voorbereidende werkzaamheden zijn nog niet afgerond.

Deze N4207X Cessna 337F Skymaster wordt op Teuge voorzien van een elektromotor aan de achterzijde

Verschillende versies

Als de Ampaire EEL straks gecertificeerd is hoopt Ampaire het toestel in twee versies aan de man te brengen. Men kan dan kiezen voor een elektromotor samen met de Continental IO-550 of voor een Continental CD-300 dieselmotor met een vermogen van 300 pk (220 kW). Verder kan men kiezen voor een uitvoering met vier of met zes stoelen en met of zonder drukcabine. Dit alles is natuurlijk wel afhankelijk van de beschikbaarheid van geschikte tweedehands Skymasters op de markt. Op dit moment geeft Ampaire aan voor vijftig exemplaren een bestelling te hebben ontvangen.

N337EE Ampaire / Cessna 337 Electric EEL

Caravan en Otter

Bij Ampaire heeft men flinke plannen voor de toekomst. Zo wordt er naast de Skymaster ook gewerkt aan elektrisch voortgedreven Cessna 208 Caravans en Viking (De Havilland) Twin Otters en de nieuw te ontwikkelen Ampaire Tailwind.

N337EE Ampaire / Cessna 337 Electric EEL

 

Geef een reactie