Chinook bezoekt ‘Rescue Heroes’ bij Aviodrome

D-480 Boeing CH-47F Chinook – KLu

Lelystad Airport, 20 augustus 2022 – In het weekend van 20 en 21 augustus 2022 was het in het luchtvaartmuseum Aviodrome op Lelystad Airport tijd voor ‘Rescue Heroes’. Een weekend waarin blussen en redden het thema was. Er waren tal van brandweerauto’s te zien, inclusief de kindervriend ‘Brandweerman Sam’. Op gebied van vliegend materieel was er een politiehelikopter (PH-PXD) en één van de twee Wadden ambulanceheli’s (PH-HOW). Vanuit Barneveld was een blauwe Alouette III (A-301) van het Alouette Museum per aanhanger naar het museum gekomen.

Onder leiding van de jeugdbrandweer konden kinderen oefenen in het blussen van brandjes. Daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Brandjes blussen door de jeugd

Klapper was echter het bezoek van een Boeing CH-47F Chinook van de Koninklijke Luchtmacht. De D-480 was de gelukkige die in de ochtend vanaf vliegbasis Gilze Rijen naar Lelystad Airport kwam gevlogen. Dit toestel is onderdeel van het Defensie Helikopter Commando (DHC) en is ingedeeld bij het 298 Squadron op Gilze Rijen.

D-480 Boeing CH-47F Chinook – KLu

De CH-47F is de nieuwste versie binnen de KLu van deze imposante helikopter met dubbele rotors. De afgelopen tijd zijn alle oudere CH-47D exemplaren gewisseld voor de modernere CH-47F’s. De Chinook vandaag op Lelystad Airport is één van de veertien nieuw bestelde exemplaren die de verouderde CH-47D’s hebben vervangen.

D-480 Boeing CH-47F Chinook – KLu

De D-480 is in 2020 gebouwd (c/n M.7480) en heeft eerst nog modificatie in de Verenigde Staten ondergaan alvorens dit toestel op 9 april 2021 op Gilze Rijen aankwam. De reis verliep vanuit de Verenigde Staten per schip naar de haven van Antwerpen. Vanaf daar werd naar Gilze Rijen gebracht. Sinds juni 2021 dis de D-480 operationeel in gebruik.

D-480 Boeing CH-47F Chinook – KLu

Op Lelystad Airport was baan 23 in gebruik. Via ‘Bravo’ kwam de Chinook als ‘Gizzly16’ de CTR binnengevlogen. Bij ‘Sierra1’ werd de baan al hoverend verlaten. Daar werden de wielen aan de grond gezet en achter de follow-me aan werd naar het platform bij Aviodrome getaxied. Hier werden de motoren uitgezet. Verder tussen het publiek door taxiën was geen optie, de rotorbladen van een Chinook zorgen voor een flinke luchtverplaatsing en dat zou een risico voor de omstanders kunnen vormen. Het laatste stukje van de route naar de toegewezen parkeerplek werd daarom achter een auto met de trekstang afgelegd.

De D-480 Boeing CH-47F Chinook wordt naar zijn plek gesleept
Onder het toeziend oog van de beheerder van de collectie in het Aviodrome wordt de Chinook naar zijn plaats gereden

Eenmaal op zijn plek werd voor de Chinook nog een Bambi Bucket neergelegd. Dit is een speciale zak om water in te vervoeren. Deze zak hangt onder de helikopter en wordt gebruikt bij het bestrijden van bijvoorbeeld bosbranden. De Chinook kan op deze manier maximaal 10.000 liter water in één keer meenemen.

D-480 Boeing CH-47F Chinook met op de voorgrond de Bambi Bucket

Tegen vier uur in de middag vertrok de D-480 weer. Daarmee kwam een einde aan het bezoek van deze bijzondere helikopter aan Lelystad Airport. Het was de organisatoren van Aviodrome wederom gelukt om een interessant en imposant vliegend luchtvaartuig naar het museum te halen bij een kleine weekend Fly-In. Dat doen ze goed daar!

D-480 Boeing CH-47F Chinook – KLu

Geef een reactie