PH-5ZD Da-Jiang Matrice 210 V2 van de Nationale Politie

PH-5ZD Da-Jiang Matrice 210 V2

Lelystad Airport, 20 augustus 2022 – Op onze site schenken we vooral aandacht aan bemande luchtvaartuigen. In het Nederlandse luchtvaartregister staat echter ook een enorme rij PH-geregistreerde drones. Daar is vaak maar moeilijk een foto van te maken. In de eerste plaats omdat je de drones niet zomaar overal tegenkomt en al helemaal niet op of rond een vliegveld. Daarnaast staat de registratie er doorgans maar met kleine lettertjes op, dus je moet er wel haast bovenop staan om het kenmerk te kunnen lezen.

De PH-registratie staat vaak maar klein op een drone vermeld

Tijdens het evenement ‘Rescue Heroes’ in het luchtvaartmuseum Aviodrome was een stand van de landelijke eenheid van de Politie aanwezig. Hier stond een drone ten toon gesteld. Het was de PH-5ZD. Dit is een Da-Jiang Matrice 210 V2 uit 2019. Het toestel heeft constructienummer 17TDG5K0123Z3B, voor wat het waard is.

PH-5ZD Da-Jiang Matrice 210 V2

De PH-5ZD werd op 17 juli 2019 ingeschreven op naam van de Nationale Politie, Landelijke Eenheid gevestigd aan de Thermiekstraat 2 op Schiphol Oost.

In principe

Deze drone kan in principe vliegen met een startgewicht van 6,14 kg. Daarvoor heeft het apparaat de beschikking over een viertal elektromotortjes. Onder de drone hangt een draaibare camera.

Onder de PH-5ZD Da-Jiang Matrice 210 V2 hangt een draaibare camera

Er staat hierboven “in principe” omdat deze drone niet meer vliegt. Deze drone is beschadigd geraakt bij een politieactie waarbij omstanders een drietal Cobra vuurwerkprojectielen in een politievoertuig hebben gegooid ent tot ontploffing hebben gebracht. Na de explosie bleek de PH-5ZD onherstelbaar beschadigd te zijn en en niet meer luchtwaardig te zijn. In maart 2021 werd het kenmerk PH-5ZD dan ook doorgehaald. De drone wordt nu nog voor instructie- en demonstratiedoeleinden gebruikt.

Geef een reactie