PH-TUE Reims/Cessna F150M op weg naar elektrisch vliegen

PH-TUE Reims/Cessna F150M

Budel, 2 juli 2022 – Op Kempen Airport bij Budel wordt door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven een Reims/Cessna F150M omgebouwd tot een elektrisch aangedreven vliegtuig. Het toestel dat daarvoor gebruikt wordt is de voormalige G-BEOK Reims/Cessna F150M. Dit toestelletje uit 1977 en met constructienummer F1501366 werd in Groot-Brittannië op de kop getikt. In de UK is deze tweezitter al flink gebruikt. Tot februari 2020 had de G-BEOK al 16.829 vlieguren in zijn logboeken staan.
Nadat het toestel begin 2020 naar Budel was afgeleverd werd gelijk de motor eruit gehaald en teruggestuurd. Die was niet bij de koop inbegrepen. Niet erg, er komt toch een elektromotor in.

Proof of concept

Het is de bedoeling dat dit toestel een proof of concept wordt voor een ombouwpakket. Daarmee zouden dan in de toekomst bestaande vliegtuigtypes met verbrandingsmotoren omgebouwd kunnen worden naar een elektrische vliegtuig. Op de plek van de brandstoftanks wordt bij de PH-TUE plek gemaakt voor het batterij-pakket. Op de foto hierboven is te zien dat de brandstoftanks bovenin de vleugels al verwijderd zijn.
Als motor heeft men een exemplaar van EMRAX op het oog. Dit is een Sloveense bouwer van lichtgewicht elektromotoren voor de luchtvaart.
Inmiddels is de Cessna per 14 mei 2020 ingeschreven als PH-TUE op naam van Luchtvaartbedrijf De Kempen, tevens participant in dit project. De registratie staat natuurlijk voor de Technische Universiteit Eindhoven. Verder zien we op de romp Falcon en FEA 1 staan. Dit staat voor de projectnaam: Falcon Electric Aviation 1. Onder bij de staart een aantal vlaggen aangebracht. Deze zijn van de landen waarvandaan de studenten komen die aan dit project deelnemen: Nederland, Brazilië, België, India, Italië, Litouwen en Zimbabwe.
We zagen de PH-TUE op een mooie zaterdagavond in een hoekje van een hangaar op Budel staan. Er moet nog wel het een en ander gebeuren alvorens dit toestel opnieuw zijn bewijs van luchtwaardigheid behaald en het luchtruim zal kiezen. De Falcon is één van de vele projecten die momenteel in Nederland lopen op weg naar een meer duurzame vorm van luchtvaart. Iedere project kent daarbij zijn eigen insteek. We gaan zien welke van deze initiatieven in de nabije toekomst tot rendabele oplossingen gaat leiden. We volgen het met belangstelling!

Meer over dit project is te vinden op hun website: https://falconea.nl/

Geef een reactie