HA-BIP SOCATA TB-9 Tampico nieuw op Lelystad Airport

HA-BIP SOCATA TB-9 Tampico

Lelystad Airport, 20 augustus 2022HAllo BIPpers! Sinds woensdag 17 augustus 2022 staat op Lelystad Airport de Hongaarse HA-BIP SOCATA TB-9 Tampico gestationeerd. Het toestel vindt onderdak in de hangaar van Air Waterland aan het Hotel-platform.

HA-BIP SOCATA TB-9 Tampico in zijn hangaar aan het Hotel-platform

In deze hangaar stond tot 8 juli 2022 de Noors geregistreerde LN-TFS. Deze Piper PA-28-181 Archer III is door zijn eigenaar verkocht en vliegt nu vanaf Teuge. De LN-TFS staat nu in de hangaar van Special Air Services op Teuge en heeft een nieuwe Nederlandse eigenaar gevonden.

LN-TFS Piper PA-28-181 Archer III staat nu op Teuge en is vervangen door de HA-BIP

De HA-BIP is de vervanger van de LN-TFS. Dit toestel is in juli 1983 gebouwd en draagt constructienummer 372. Als eerste vloog deze Tampico in Frankrijk heel kort met de (test)registratie F-BNGQ. Op 4 juli 1983 werd de kist naar Groot-Brittannië afgeleverd als G-BKVC. Na negen verschillende eigenaren in de loop der jaren werd het toestel op 26 februari 2021 overgeschreven naar Hongarije als HA-BIP.

Het typeplaatje van de HA-BIP SOCATA TB-9 Tampico
De registratie HA-BIP is op een witte sticker over het vorige kenmerk G-BKVC geplakt

Sinds dit voorjaar stond de HA-BIP te koop op het Hongaarse vliegveld Bony (LHBY). De kist had toen in totaal 5.092 uur op de teller. De motor en de propeller hebben na hun laatste overhaul nog maar weinig draaiuren gemaakt, wat gunstig is. Het interieur is in 2021 opgeknapt en is met leer afgewerkt. Er zit voldoende apparatuur in om er IFR mee te kunnen vliegen. Kortom, een leuke occasion!

HA-BIP SOCATA TB-9 Tampico

Vandaag maakte de HA-BIP een korte lokale vlucht. Voor de komende tijd zal het toestel vermoedelijk wel Hongaars geregistreerd blijven. Wellicht wordt er op termijn een Nederlandse registratie voor aangevraagd.

HA-BIP SOCATA TB-9 Tampico

Geef een reactie