Gevallen sterren

N747AF North American B-25J Mitchell

Oshkosh, 31 juli 2022 – Sinds de brute aanval van Rusland op Oekraïne zijn in het westen vliegende warbirds getooid in Russische kleuren uit de gratie. Een aantal eigenaren verwijderde inmiddels de kenmerkende rode ster van hun toestel. Voorbeelden zijn hiervan de F-AZZK Yakovlev Yak-3U die nu een Franse roundel draagt in plaats van een Russische rode ster en bij de PH-DTM Yakovlev Yak-52 heeft de rode ster plaatsgemaakt voor een fantasie-uitvoering van een Nederlandse roundel. Kortom de rode ster is danig van zijn voetstuk gevallen.

Ta Get Ya!

Bij de N747AF North American B-25J Mitchell van de Lewis Fighter fleet hebben ze dat anders opgelost. De Russische kenmerken zijn bedekt met blauw/gele stickers waarin de drietand als wapen van Oekraïne te herkennen is. Op de neus is een afbeelding van een bevallige Oost-Europese dame te zien. Zij zit met een “smoking gun” op een bom. Daarbij de tekst “Russian – Ta Get Ya!”. Van deze nose-art zijn de Russische kenmerken overgeplakt. Over de rode ster met “Russian” is nu in blauw-geel “Ukraine” geplakt. Maar ook de hamer en sikkel op de bom zelf, de gesp en zelfs de muts van deze blondine zijn overgeplakt.

Zo zag de pin-up nose-art op de N747AF er eerst uit (Oshkosh, juli 2017)
Alle Russische kenmerken zijn overgeplakt met geel/blauwe stickers

De grote rode ster op de romp is eveneens afgeplakt. Hier is in blauw/geel het wapen van Oekraïne aangebracht.

De rode ster is overgeplakt met een gestileerde versie van het wapen van Oekraïne

Lend Lease

Gedurende de Tweede Wereldoorlog kon President Roosevelt vliegtuigen geven / lenen aan landen waarvan men de verdediging van vitaal belang vond. Rusland hoorde daar toen ook bij. Rusland ontving vanuit deze Lend Lease niet minder dan 15.000 vliegtuigen. Types die beschikbaar gesteld waren onder andere de P-40, P-39, P-63, A-20 en de B-25. Van de B-25 Mitchell bommenwerper zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog in totaal 862 exemplaren naar Rusland geleverd.

Blus- en vrachtvliegtuig

De N747AF is niet oorspronkelijk een toestel dat in Rusland gevlogen heeft. Wel is het kleurenschema authentiek voor een Russische B-25 Mitchell. Dit toestel is in 1944 als B-25J geproduceerd en heeft constructienummer 108-33731. In januari 1945 kwam deze Mitchell in dienst bij de United States Army Air Force als 44-30456. Dit was te laat om actief deel te nemen aan de inmiddels op zijn eind lopende Tweede Wereldoorlog. Later is het toestel omgebouwd tot TB-25L om als trainer te dienen. In 1958 en 1959 stond deze Mitchell in opslag op Davis Monthan AFB in Tucson, Arizona tot in juli van 1959 het civiele kenmerk N3512G werd aangevraagd. Bij de inschrijving werd opmerkelijk genoeg het USAAF serial (44-30456) als constructienummer gebruikt en niet het echte constructienummer. Het toestel werd ingezet als blusvliegtuig. Er zouden diverse eigenaren volgen en in juni 1967 werd er een vrachtdeur in aangebracht zodat er vrachtvluchten mee uitgevoerd konden worden.

N747AF / 430456 North American B-25J Mitchell (Oshksoh, juli 2017)

In 1972 vertrok de B-25J naar Canada en werd C-GTTS. Dit Canadese avontuur zou tot 1982 duren waarna het toestel weer terugkwam naar de Verenigde Staten, nu als N43BA. Gedurende een aantal jaren vloog deze kist tijdens de National Air Races in Reno in de Unlimited klasse onder de naam “Silver Lady”.

Lewis Air Legends Collection

Op 23 maart 1999 werd een nieuwe registratie aangevraagd; N125PF. In 2008, op 23 januari om precies te zijn, kocht de huidige eigenaar Rod Lewis het toestel. Hij liet de B-25J omregistreren naar zijn huidige kenmerk N747AF. Sindsdien maakt het toestel deel uit van de Lewis Air Legends Collection. Gedurende 18 maanden werd de Mitchell gerestaureerd bij Aero Traders in Chino, Californië. Daarbij werd het interieur vernieuwd, kwamen er nieuwe instrumenten in en werd het Russische kleurenschema aangebracht. De kers op de taart was de nose-art geschilderd door de pin-up artist Greg Hildebrandt. Dit kunstwerk is nu dus bewerkt om uiting van ongenoegen te geven over het Russische handelen in Oekraïne.

N747AF North American B-25J Mitchell

We kwamen de N747AF tegen tijdens de EAA AirVenture op Oshkosh in juli 2022. Daar konden we goed de verschillen in het uiterlijk zien ten opzicht van de keer in 2017 toen we dit toestel eveneens op Oshkosh troffen.

Geef een reactie