Vier Pipistrel Velis Electro’s op doortocht van Teuge naar Texel

4x Pipistrel Velis Electro voor de toren

Lelystad Airport, 26 augustus 2022 – Op zaterdag 27 augustus 2022 is op Texel Airport de Texel – Wings over Holland – Fly-In. Met goed vliegweer in de verwachting zullen vooral op de zaterdag veel sportvliegers met hun toestel naar Texel koersen. Een aantal vloog vandaag, vrijdag 26 augustus, al naar Texel.

PH-EFL Pipistrel Velis Electro

Hele vloot

Ook de vliegschool E-Flight Academy op Teuge is op Texel van de partij. Zij hebben vandaag hun gehele vloot naar het Noord-Hollandse Waddeneiland overgevlogen voor de eerste “pop-up vestiging” van E-Flight Academy. En waar het voor de meeste eenmotorige vliegtuigen in Nederland “appeltje-eitje” is om naar Texel te vliegen, bij de toestellen van de E-Flight Academy moet daar even vooraf een planning voor gemaakt worden. Vier van de vijf toestellen in de vloot zijn namelijk elektrisch aangedreven Pipistrel Velis Electro’s en hebben maar een beperkte range. Er kan ongeveer 45 minuten mee gevlogen worden, dan is er nog voldoende energie over die benodigd moet blijven voor onvoorziene omstandigheden.

F-HGBD Pipistrel Velis Electro

Drie vluchten

Dat maakte dat de reis naar Texel opgeknipt werd in drie vluchten, met twee tussenstops om de batterijen van de toestellen op te laden. Als eerste werd van Teuge naar Lelystad Airport gevlogen. Deze route werd in een rechte lijn gevlogen. Via punt “Bravo” werd de CTR binnengevlogen. Als eerste landden de PH-EFL en de F-HGBD. Zij waren in formatie naar Lelystad toe gevlogen.

F-HGBD Pipistrel Velis Electro

De kistjes werden naast elkaar op het Delta-platform gezet, dicht bij de deur van het stationsgebouw. Hier is namelijk een aansluitpunt voor de laders van de Pipistrels. Er was al één verrijdbare lader voor de toestellen aanwezig. Een tweede arriveerde even later en werd met een busje vanaf Teuge gebracht. Zo kon het eerste duo laden voor het tweede deel van de vlucht.

De marshaller zet de toestellen netjes op hun plek
De lader wordt aangesloten

Kort hierna vertrok ook het tweede duo in formatie vanaf Teuge. Dit waren de PH-ZEF en F-HGBC. Deze toestellen volgden dezelfde rechtstreekse route naar de Flevopolder.

F-HGBD Pipistrel Velis Electro aan de lader

Terwijl de PH-ZEF aan kwam taxiën werd de F-HGBD alweer weggeduwd. Dat toestel was nét volledig opgeladen zodat de PH-ZEF aan die vrijgekomen lader gekoppeld kon worden. De F-HGBC moest even op zijn beurt wachten tot de PH-EFL ook op 100% baterijlading stond.

PH-ZEF komt er al aan als de F-HGBD nét klaar met laden is

Het eerste duo taxiede vervolgens uit voor een vlucht in een rechte lijn naar Vliegveld De Kooy bij Den Helder. Ook hier werd bijgeladen. Het kleine hopje naar Texel Airport was nu een makkie. En doordat relatief dichtbij was geladen hadden de toestellen ook voldoende reserve om bij onvoorziene omstandigheden uit te kunnen wijken naar het vaste land.

Het vijfde toestel van E-Flight Academy is de PH-VFL. Dit is een Pipistrel Virus. Dit is hetzelfde model als de Velis Electro, maar dan met een verbrandingsmotor. Dit kistje is in de middag in één ruk van Teuge naar Texel gevlogen.

Archieffoto van de PH-VFL Pipistrel Virus SW 121 (Teuge, 13 augustus 2021)

Op de webcam van Texel Airport was deze avond te zien dat de Pipistrels zijn aangekomen. En ook het busje met de laders, dat via Lelystad Airport was gereden, is goed aangekomen. Het komend weekend zullen er diverse vluchten met de elektrische Pipistrels boven Texel gemaakt worden. Belangstellenden konden zich hiervoor vooraf opgeven bij E-Flight Academy.

Op de webcam van Texel Airport was vrijdagavond te zien dat de Pipistrels zijn aangekomen

Vermoedelijk zullen de vier elektrische toestellen zondag huiswaarts keren. Grote kans dat dan weer een beetje “prik” wordt geladen op Lelystad Airport.

2 gedachten over “Vier Pipistrel Velis Electro’s op doortocht van Teuge naar Texel

Geef een reactie