D-KAQA Sportavia-Pützer Fournier RF-4D

D-KAQA Sportavia-Pützer Fournier RF-4D

Lelystad Airport, 30 augustus 2022 – Een Sportavia-Pützer Fournier RF-4 zie je niet iedere dag. Des te leuker deze bezoekende D-KAQA die de dag hiervoor binnen was gekomen op Lelystad Airport. Deze Duitse touring-motorzwever, die zijn hand ook niet omdraait voor aerobatic-manoeuvres, stond voor de toren geparkeerd en had de nacht op het Delta-platform doorgebracht.
De D-KAQA is gebouwd in Duitsland door Sportavia-Pützer. Zij bouwden het uit de RF-3 ontwikkelde ontwerp van de RF-4 van de Fransman René Fournier. In totaal zijn er 158 exemplaren van dit type tussen 1965 en 1970 gebouwd. De eerste drie exemplaren (c/n 1, 2 en 3) zijn gebouwd bij Alpavia. De nummers 4004 tot en met 4158 bij Sportavia-Pützer.

D-KAQA Sportavia-Pützer Fournier RF-4D

In 1967 werd de D-KAQA verwaardigd als RF-4 met constructienummer 4038. De typeaanduiding voor de RF-4 werd in 1968 gewijzigd in RF-4D. De “D” stond hierbij voor Deutschland, het land waar het toestel geproduceerd was.
Per 6 december 1967 ging de D-KAQA vliegen bij Sportflug Niederberg. Helaas raakte het toestel zwaar beschadigd tijdens een noodlottig landingsongeval ongeval op 17 juni 1986 bij Meiersberg. De piloot heeft hierbij indertijd het leven verloren.

D-KAQA Sportavia-Pützer Fournier RF-4D

Restauratie

Het wrak werd in het najaar van 1986 opgekocht door de Duitser Christian Zok en hij herbouwde de RF-4D in de jaren daarna. Iedere fase van de herbouw werd hierbij door een inspecteur bekeken. Op 6 mei 1991 werd de D-KAQA weer ingeschreven. Uiteindelijk vijf jaar na het noodlottig ongeval vloog de D-KAQA in 1991 weer. En nog steeds! Aan de hoeveelheid stickers op de staart te zien heeft deze RF-4D inmiddels al veel bestemmingen aangedaan.

Eerder

We waren de D-KAQA al eens eerder tegengekomen. Dat was in 2017 bij een fly-in op het Duitse Dorsten am Kanal.

D-KAQA Sportavia-Putzer Fournier RF-4D (Dorsten am Kanal, 8 juli 2017)
D-KAQA Sportavia-Putzer Fournier RF-4D (Dorsten am Kanal, 8 juli 2017)

Ook PH-

In het verleden hebben er ook een paar Sportavia-Pützer Fournier RF-4D’s in Nederland gevlogen. Zij werden niet als motorzwever gezien maar hadden een reguliere PH-registratie; PH-DYK (c/n 4147), PH-DYL (c/n 4083) en PH-JFE (c/n 4151).

D-KAQA Sportavia-Pützer Fournier RF-4D

Een gedachte over “D-KAQA Sportavia-Pützer Fournier RF-4D

Geef een reactie