Fokker Forty – Veertig jaar Fokker Four

Fokker Four met vijf S.11 Instructors

Lelystad Airport, 31 augustus 2022 – Op 31 augustus 1982 werd de Stichting Fokker Four opgericht. Het veertigjarig jubileum van deze bijzondere stichting werd dan ook op 31 augustus 2022 feestelijk gevierd met een bijzondere jubileum fly-in bij het luchtvaartmuseum Aviodrome. De huidige vier Fokker S.11-jes van Fokker Four vinden namelijk al sinds jaar en dag onderdak in de T2-hangaar bij Aviodrome. Een dertigtal bezoekende historische vliegtuigen kwam de jarige stichting feliciteren.

Fokker Four

Aanleiding

Luchtvaartpionier Anthony Fokker gaf op 31 augustus 1911 boven Haarlem een demonstratie met zijn eerste vliegtuig, de Fokker Spin. Hij vloog een rondje om de Sint Bavokerk. Zeventig jaar later, in 1981, herhaalde een groep Fokker S.11-eigenaren dit met een formatie van hun S.11.1 Instructors. Hieruit zijn plannen gemaakt om vaker in formaties met de Fokkers te gaan vliegen. Zodoende werd een jaar later, op 31 augustus 1982, de Stichting Fokker Four opgericht.

Oude ansichtkaart uit 1911 van Anthony Fokker met zijn Spin bij Haarlem (Afbeelding: Collectie Van Beek – Nederlands Instituut voor Militaire Historie

De afgelopen vier decennia heeft Fokker Four op vele luchtvaartevenementen in binnen- en buitenland voorgevlogen. In juni van dit jaar vlogen de vier Fokkers bijvoorbeeld nog naar Engeland gevlogen om daar te participeren in de Duxford Summer Air Show.

Fokker Four met vijf S.11 Instructors

Aankomst

Tussen tien en elf uur arriveerden de vliegende verjaardagsgasten. Deze kwamen uit alle windstreken van ons land aangevlogen. Vanaf Hilversum arriveerde een drietal F.8L Falco’s in formatie.

Vanuit Seppe kwam een Chipmunk met een Piper Super Cub. Bij die formatie had zich ook de Boeing Stearman van Texel gevoegd.

De Dutch Thunder Yaks waren met vier toestellen present en zelfs de Koninklijke Luchtmacht was met een verre opvolger van het betrouwbare Fokker lestoestel naar Lelystad gekomen, een Pilatus PC-7 vanaf Woensdrecht.

Een aantal van de bezoekende toestellen waren op Lelystad gestationeerde exemplaren. Zo bracht Wings over Holland hun Texan naar Aviodrome, was er nog een Super Cub, een Bölkow Bo.207 en een SAAB Safir. Van datzelfde merk arriveerde vanaf Groningen Airport Eelde de SE-XUI SAAB MFI Safari.

Voor het stationsgebouw

Een groot deel van de toestellen werd binnen de hekken van Aviodrome geplaatst. Door het slim manoeuvreren met de draaibare hekken kon het airside gedeelte van het museum tijdelijk uitgebreid worden. De jarige jobjes stonden keurig in het gelid voor het nagebouwde stationsgebouw van Schiphol uit 1928. Een aantal van de bezoekers werd langs de taxibaan in het gras geparkeerd. Voor de bezoekers van het museum was het mogelijk om het grootste deel van de bezoekende historische vliegtuigen van dichtbij te bekijken.

Fokker Four
Voor het oude stationsgebouw stonden onder andere de Fokker S.11 Instructors
Overzicht van de flightline bij Aviodrome

Fly by’s

In de tweede helft van de middag was er de mogelijkheid voor een groot deel van de bezoekende toestellen om één of meerdere fly-by’s te maken. Hiervoor was in goede samenwerking met de verkeersleiding van LVNL ruimte voor geboden. Gedurende ruime anderhalf uur passeerden op deze manier diverse (gelegenheids)formaties. Daarbij enkele unieke combinaties zoals de Cessna O-2 van Teuge met een Piaggio FWP-149D van Hoogeveen en de Texan van Lelystad Airport.

De Skymaster, Texan en Piaggio in formatie
Chipmunk, Boeing Stearman, Stinson en Super Cub in formatie
De Boeing Stearman verlaat de formatie om hierna naar Texel terug te vliegen
Drie F.8L Falco’s van Hilversum
De Havilland Beaver met twee Bölkow Bo-207’s

Twee kersen

Onder de bezoekers zouden we twee kersen op de taart willen noemen. Uiteraard het bezoek van de immer imposante PH-PBA Douglas DC-3 Dakota van DDA Classic airlines. Maar misschien nog wel meer bijzonder was het samenkomen van de enige twee Nederlands geregistreerde P-51D Mustangs; PH-JAT en PH-PSI. Wij hadden ‘Damn Yankee’ en ‘Trusty Rusty’ nog nimmer naast elkaar zien staan, laat staan gezamenlijk zien vliegen.

De PH-JAT van de Stichting Vroege Vogels werd gevlogen door Arie Bogaerds jr. en vanuit Oostwold bracht Tom van der Meulen zijn Mustang PH-PSI naar Lelystad. Toeval of niet, beide jockeys hebben hun roots liggen in het landbouwsproeien. Beiden zijn dan ook zeer vertrouwd om te vliegen met staartwielkisten met motoren die veel pk’s leveren.

Fokker “Five”

Als slotstuk van alle fly by’s was het natuurlijk de jarige die zijn kunnen mocht tonen. Met maar liefst vijf Fokker S.11.1 Instructors werd een formatievlucht gemaakt. Doorgaans vliegt Fokker Four met de PH-AFS, PH-HOG, PH-HOK en PH-HOL. Voor vandaag was daar de PH-ACG in Marinekleuren bijgevoegd.

Na het vliegend gedeelte was het tijd voor een barbecue voor genodigden. Hier zal menig memorabel vliegmoment van Fokker Four de revue zijn gepasseerd. Al met al was dit een zeer geslaagde verjaardags-fly-in met mooie vliegtuigen en mooi weer. En geweldig dat er een vliegend programma mogelijk was ondanks het feit dat dit een gecontroleerd vliegveld is waar de nodige restricties gelden. Proficiat Fokker Four/Forty, op naar Fokker Fifty!

Fokker Four
Fokker Four met vijf toestellen

Bezoekers

Hieronder de lijst met alle aanwezige toestellen tijdens de Fokker Four fly-in.

Registratie Type Herkomst
D-EEGD Piaggio FWP.149D EHHO
D-EHKY Bölkow Bo.207 EHLE
D-EHSP Aeromere F.8L Falco III EHHV
D-ERJW D-ERJW Laverda F.8L Falco IV EHHV
G-APLO De Havilland Canada DHC-1 Chipmunk 22A EHSE
L-01 Pilatus PC-7 Turbo Trainer EHWO
N1944S Boeing Stearman PT-13D Kaydet EHTX
N255DB Stinson L-5 Sentinel EHHO
N590D Cessna O-2A Skymaster EHTE
PH-ACG Fokker S.11.1 Instructor EHLE
PH-AFS Fokker S.11.1 Instructor EHLE
PH-APA Piper PA-18-135 Super Cub EHSE
PH-BLW Bölkow Bo.207 EHTE
PH-DHC De Havilland Canada DHC-2 Beaver Mk1 EHGR
PH-DTM Yakovlev Yak-52 EHTE
PH-DTW Yakovlev Yak-52 EHTE
PH-DTY Yakovlev Yak-52 EHLE
PH-FCO PH-FCO Sequioa F.8L Falco EHHV
PH-FLG Piper PA-18-95 Super Cub EHHV
PH-HOG Fokker S.11.1 Instructor EHLE
PH-HOK Fokker S.11.1 Instructor EHLE
PH-HOL Fokker S.11.1 Instructor EHLE
PH-JAT North American P-51D Mustang EHLE
PH-KNF Piper PA-18-135 Super Cub EHLE
PH-KWI Yakovlev Yak-52 EHTE
PH-LVA Fokker D.VII Replica EHLE
PH-PBA Douglas DC-3 Dakota EHAM
PH-PSI North American P-51D Mustang EHOW
PH-RLA SAAB 91D Safir EHLE
PH-TXN North American AT-6A Texan EHLE
SE-XUI SAAB MFI-15 Safari EHGG

Fotogalerij

3 gedachten over “Fokker Forty – Veertig jaar Fokker Four

  1. Helaas kon ik er niet bij zijn. Maar wat een geweldig jubileumfeest met al die mooie bezoekers. Ik zag het al in het jubileumboekje, maar op deze site komt het nog indrukwekkender over. Proficiat.

    Ria van Oeveren

Geef een reactie