A-453 Sud-Est SE.3160 Alouette III op bezoek op Lelystad

De A-453 Sud-Est SE.3160 Alouette III vertrekt naar Barneveld

Lelystad Airport, 12 september 2022 – Speciaal voor de Hoogvliegersdag, die afgelopen zaterdag op Lelystad Airport gehouden werd, was een Alouette III helikopter naar het vliegveld gebracht. Dit voormalige toestel van de Koninklijke Luchtmacht is niet meer luchtwaardig en maakt deel uit van de inventaris van het Alouette Museum in Barneveld.

De A-453 is een Sud-Est SE.3160 Alouette III (c/n 1453) die op 10 november 1967 bij de KLu in dienst kwam. Vanaf 1988 maakte het toestel deel uit van het destijds beroemde demonstratieteam ‘The Grasshoppers’. De rood-wit-blauwe kleuren van dit team heeft de A-453 nog altijd.

Na zijn diensttijd is de A-453 in juli 1996 teruggegaan naar Airbus in Frankrijk. Zij hebben op hun beurt het toestel doorverkocht naar Zwitserland. Zover we kunnen nagaan heeft het toestel daar nimmer een Zwitserse registratie gehad. Het toestel raakte in verval en stond in Zwitserland in opslag. Uiteindelijk is de heli in mei 2019 bij het Alouette Museum in Barneveld terechtgekomen en wordt nu ingezet als demonstratiemodel bij evenementen.

Nog een A-453
Er is overigens in ons land nog een Alouette III met het kenmerk A-453. Die staat tegenwoordig op een paal bij de Vliegbasis Gilze-Rijen. Ook dat toestel heeft de kleuren van ‘The Grasshoppers’. Er kan er natuurlijk maar één de echte zijn. De A-453 op de paal is in feite de voormalige A-391 (c/n 1391).

De ex A-391 staat nu op een paal bij Gilze Rijen als A-453 (Gilze-Rijen, 20 juni 2014)

Naar huis

Nadat de Hoogvliegersdag op Lelystad weer tientallen blije gezichten bij de kinderen had opgeleverd was het op maandagmorgen tijd voor de Alouette om huiswaarts te keren. De heli werd op een dieplader gezet en vertrok zo weer richting Gelderland.

De A-453 Sud-Est SE.3160 Alouette III wordt van het luchthaventerrein afgereden

Geef een reactie