Kunst en vliegwerk

Voor de vliegtuigspotters is een mooi verhoogd podium gemaakt

Seppe, 17 september 2022 – De titel ‘Kunst en vliegwerk’ doet wellicht vermoeden dat dit artikel gaat over iets dat snel en eenvoudig in elkaar “geflanst” is. Het zit even anders. Het gaat over een kunstwerk (kunst) met luchtvaart afbeeldingen (vliegwerk).

Klassieke vliegtuigen zijn verwerkt in het kunstwerk

Vernieuwde spottersplek

Vandaag is op Breda Internationaal Airport (Seppe) de vernieuwde spottersplek feestelijk geopend. Deze locatie aan de zuidkant van het veld ligt pal naast de start- en landingsbaan. De plek bestaat uit drie bijzondere hockers (bankjes) van ‘Social Sofa’ en een podiumpje met daarachter een grote ‘Social Wall’ van zes bij tweeëneenhalve meter. Op deze wand zijn afbeeldingen aangebracht die een relatie hebben met de luchtvaart. De bankjes en de wand zijn bekleed met kleine mozaïek steentjes van twee bij twee centimeter. Op de wand alleen al zo’n 75.000 stuks!

Social Sofa
Een ‘Social Sofa’ is een betonnen zitbank bekleed met mozaïeksteentje. Inmiddels zijn er al meer dan tweeduizend van deze bankjes wereldwijd geplaatst in openbare ruimtes. Ze zijn bedoeld om mensen in hun buurt velliger te laten voelen, minder eenzaam en gelukkiger. De bankjes zijn een idee van Karin Bruers uit Tilburg. Zij was, als vaandeldrager, uiteraard ook bij de officiële onthulling vandaag aanwezig.

De mozaïekdecoraties op de muur en bankjes zijn een ontwerp van de Brabantse kunstenares Carla Hopmans. Zij diende in 2021 het winnende idee in voor de prijsvraag om tot een originele invulling van de spottersplaats op Breda/Seppe te komen. De maanden daarna is zij bezig geweest om samen met bewoners van de gemeente Halderberge, Social Sofa, gemeente Halderberge, Breda International Airport en de Economische Koepel Halderberge het kunstwerk steentje voor steentje te realiseren.

Carla Hopmans (r) bij haar creatie
Steentje bijgedragen
Ook AirOnline.nl heeft aan de realisatie van dit kunstwerk een steentje mogen bijdragen. Niet dat we één van de duizenden mozaïeksteentjes hebben geplakt, maar we hebben tijdens de voorstudiefase foto’s aangeleverd die ter inspiratie hebben gediend voor de kunstenares Carla Hopmans.
In het uiteindelijke ontwerp zijn een vijftal gasballons te zien met daarop letters die samen “Seppe” vormen. Onze foto van de Franse gasballon F-PHCD is hiervoor als beeld gebruikt. We hebben die in 1999 gefotografeerd tijdens het grote, tweejaarlijkse ballonevenement bij Chambley in Frankrijk.

De nieuwe spottersplaats werd feestelijk geopend door wethouder Thomas Melisse van de gemeente Halderberge. Dit deed hij door samen met het meisje dat op de muur is afgebeeld een lint door te knippen. Vervolgens nam hij een verrekijker ter hand en pakte zijn hobby van weleer gelijk weer even op, want hij is vroeger ook vliegtuigspotter geweest.

Het doorknippen van een lint als officiële opening
De wethouder als vliegtuigspotter

En er viel gelijk al wat door hem waar te nemen. Een vijftal historische vliegtuigen, meest uit het Vliegend Museum Seppe, waren naar de vernieuwde spottersplek gekomen. Ondanks het kille weer een hartverwarmende bijdrage van het vliegersgilde.

Historische toestellen bij de opening van de vernieuwde spottersplaats
Uitzicht op een fraaie Boeing Stearman dubbeldekker vanaf één van de bankjes

Omdat de regenbuien kwamen en gingen werd de rest van de officiële opening voortgezet in het naastgelegen restaurant Bargo. Daar werden door Karin Bruers van Social Soffa alle betrokkenen bedankt.

Karin Bruers (l) van Social Sofa met de kunstenares Carla Hopmans (r)
De vrijwilligers die de steentjes hebben geplakt worden in het zonnetje gezet

Carla Hopmans gaf nog enige uitleg over de afbeeldingen op de muur. Aan de ene kant staat het oude vliegveld Seppe met klassieke tweedekkers. Bij veel bezoekers staat het vliegveld nog steeds bekend onder de naam Seppe, vandaar dat dit niet mocht ontbreken.

De “Seppe-kant”

Aan de andere zijde staat een meisje dat een soort paardenbloem uitblaast. De zwevende zaadjes vormen uiteindelijk het logo van Breda International Airport, zoals het vliegveld heden ten dage heet. Er is ook een QR code verstopt op het tableau. Daarmee is extra informatie over het project te verkrijgen.

De “Breda International Airport-kant”

Na de uitleg en na de dankwoorden kon het glas geheven worden op het behaalde resultaat. En dit is nog niet eens het eindresultaat. Breda International Airport wil de spotterslocatie nog verder aankleden de komende tijd. Social Sofa is al gevraagd om in dezelfde stijl picknick banken te gaan vervaardigen. Zo wordt dit één van de meest unieke spottersgelegenheden in ons land. Een mooi initiatief waar we uiteraard ook zelf graag geregeld gebruik van komen maken.

Zo hopen we hier ook regelmatig te staan!

Geef een reactie