PH-MSM Pipistrel Virus SW 121 van Deelen

PH-MSM Pipistrel Virus SW 121

Teuge, 10 september 2022 – Tijdens de Air Fair / AMN fly-in op Teuge was de PH-MSM te zien. Dit is een nieuwe Pipistrel Virus SW 121. Het toestel is in 2022 gebouwd en heeft constructienummer VSW 1210092 meegekregen. Sinds 7 april 2022 staat dit tweepersoons toestel, dat met een Rotax 912 S3 motor is uitgerust, ingeschreven in het Nederlandse luchtvaartuigregister.

PH-MSM Pipistrel Virus SW 121

De eerste vlucht van de PH-MSM vond plaatst vanaf Midden Zeeland. Dat was op 19 april 2022. Op Midden Zeeland is iFly, de BeNeLux importeur van Pipistrel, te vinden. De afleveringsvlucht naar Deelen (EHDL) was vervolgens op 26 april 2022.

PH-MSM Pipistrel Virus SW 121

Tot op heden zijn er nog maar weinig waarnemingen van dit toestel geweest. Dat komt omdat deze Pipistrel gestationeerd staat op Vliegbasis Deelen. Daar wordt het toestel voornamelijk ingezet om zweefvliegtuigen omhoog te slepen. Dan komt nu waarschijnlijk het idee op dat we ons vergissen. Staat het toestel niet op Terlet..? Dat ligt naast Deelen en dat veld is speciaal bestemd voor zweefvliegtuigen. Nee, we vergissen ons niet, het toestel hoort echt thuis op Deelen! Zover we weten is dat daarmee het enige PH-geregistreerde motorvliegtuig op dit veld.

PH-MSM Pipistrel Virus SW 121
Fox
Op Deelen wordt de PH-MSM voornamelijk ingezet voor het slepen van de PH-1091. Dit is een Marganski MDM-1 Fox zweefvliegtuig van het ‘Fox Glider Aerobatic Team’. Dit zweefvliegtuig wordt ingezet voor aerobaticvluchten tijdens vliegshows en neemt deel aan de European en World Glider Aerobatic Championships.

PH-1091 Marganski MDM-1 Fox (Oostwold, 5 juni 2017)

En dat de PH-1091 een goed toestel is bewees eind augustus de Nederlander Björn Straijer door met deze ‘Fox’ de zilveren medaille te pakken tijdens het 12th FAI World Advanced Glider Aerobatic Championships in het Franse Issoudun Le Fay tijdens programma 3; “Free unknown”. Overall eindigde hij met de PH-1091 op een verdienstelijke zesde plek in een internationaal veld van 28 deelnemers.

Mede-eigenaren

De PH-MSM staat op naam van een drietal personen. Toevallig of niet, hun eerste voorletters zijn respectievelijk “M”, “S”, en “M”. De PH-1091 kent maar liefst zeven deeleigenaren. Twee daarvan zijn ook weer eigenaar van de PH-MSM.

PH-MSM Pipistrel Virus SW 121

De afgelopen maanden heeft de PH-MSM voornamelijk lokaal vanaf Deelen gevlogen. Wel heeft de Pipistrel daarbij een paar keer een flinke crosscountry-vlucht boven Nederland gemaakt. Op 17 mei 2022 is deze sleepkist nog een keertje terug geweest op Midden Zeeland en het toestel is een paar keer op het nabijgelegen Terlet geweest. Deze dag werd voor het eerst Teuge aangedaan.

PH-MSM Pipistrel Virus SW 121

Spiegel

Bij het voorbijtaxiën konden we een paar aanpassingen aan het toestel zien. Allereerst viel de achteruitkijkspiegel op. Dit is niet nieuw op een vliegtuig. In de Tweede Wereldoorlog had bijvoorbeeld de roemruchte Supermarine Spitfire al een achteruitkijkspiegel op zijn cockpitruit staan. Zo kon de piloot zien of hij niet een aanvallende Messerschmitt op zijn staart had zitten. Bij de Pipistrel is het doel wat meer vredelievend. De piloot kan hiermee zien of het zweefvliegtuig nog netjes achter de sleepkist zit of zich inmiddels afgekoppeld heeft.

De achteruitkijkspiegel aan de linkerkant van de PH-MSM

Onder de staart is een voorziening aangebracht waar de sleepkabel aan vastgemaakt kan worden. Er zit geen oprolmechanisme aan vast zodat de Pipistrel eerst de kabel eerst moet droppen alvorens te landen.

Onder de staart is de “trekhaak” aangebracht

Aan het einde van de middag vertrok de PH-MSM weer huiswaarts. Leuk om dit toestel even buiten Deelen te kunnen zien. Dat was tot nu toe in elk geval een unicum.

PH-MSM Pipistrel Virus SW 121 op de terugweg naar Deelen

2 gedachten over “PH-MSM Pipistrel Virus SW 121 van Deelen

  1. Beste Miou,

   Dank voor de opmerking. We hebben het aangepast.
   We proberen alles foutloos te publiceren, maar zoals te zien was, dat lukt niet altijd.

   Groet,
   Berend Jan Floor

Geef een reactie