Uitgefaseerde D-HOAR Aérospatiale SA 365N2 Dauphin 2 in Uithoorn

D-HOAR Aerospatiale AS365 N2 Dauphin 2

Uithoorn, 7 september 2022 – Op een bedrijventerrein aan de Amsteldijk Noord 70 in Uithoorn is een uitgefaseerde helikopter te vinden. Het betreffende toestel is de voormalige D-HOAR. Dit is een Aérospatiale SA 365N2 Dauphin 2. Deze heli heeft nog het kleurenschema van zijn laatste gebruiker, NHC – Northern Helicopter. Dit bedrijf verzorgde met deze heli tussen 22 juni 2012 en 8 november 2019 reddingsdiensten vanaf Emden in Duitsland.

“Rescue” staat nog op het voormalige reddingstoestel

Voor die tijd had deze Dauphin 2 al veel van de wereld gezien. Toen deze helikopter in 1993 bij Aérospatiale werd gebouwd kreeg het kort de Franse testregistratie F-WYMN(8) mee. Het constructienummer werd 6446. Daarna werd Maersk in Denemarken de eerste gebruiker. Zij lieten het toestel als OY-HMY inschrijven. Het daaropvolgende avontuur diende zich in juni 2000 aan, toen vertrok het toestel naar Nigeria als 5N-BBR. Aero Contractors werd de gebruiker.

Er misen wel al wat panelen van de D-HOAR Aerospatiale AS365 N2 Dauphin 2

Vijf jaar later, in december 2005, dook de heli op in het register van Iran als EP-HCK. Op 29 juni 2007 kwam voor de tweede keer een Nigeriaanse registratie op het toestel, 5N-BJE deze keer en opnieuw werd Aero Contactors de partij die ermee vloog.

D-HOAR Aerospatiale AS365 N2 Dauphin 2

Dan komt de heli voor de tweede keer naar Scandinavië en wel naar Noorwegen. Als LN-OCM(3) ging de Helicopter Transport Group ermee vliegen. Dat was vanaf 9 augustus 2010. Hierop volgend kwam het toestel in 2012 in handen van NHC – Northern Helicopter als D-HOAR(2), zoals hierboven al genoemd was.

De “D-” is nog vaag zichtbaar, verder staat is alleen nog “HO” overgebleven van de registratie D-HOAR

In elk geval is inmiddels sinds meer dan een jaar de D-HOAR in Uithoorn te vinden. De voormalige registratie staat niet meer op de kist. Aan de rechterkant staat nog wel “D-HO” en een de linkerkant is alleen “HO” te lezen. De neuskegel ontbreekt en aan de rechterkant is een gele deur geplaatst, vermoedelijk afkomsteg van een soortgelijk exemplaar uit de vloot van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV).

De neuskegel ontbreekt
Rechts is een gele deur gemonteerd

Op Facebook zijn foto’s van het toestel te vinden waarbij het deel uitmaakt van een fotoshoot op de locatie in Uithoorn met de tot bar omgebouwde TBM-700 van Ex-Plane (ex PH-HUB). Dat zou erop kunnen duiden dat mogelijk in de toekomst dit frame ook gebruikt gaat worden voor evenementen. Op dit moment staat het toestel met spanbanden vastgesjord bovenop een zeecontainer geparkeerd. We gaan zien of het toestel in de toekomst ergens opduikt met een nieuwe gebruiksbestemming!

Foto van de Facebookpagina van de Ex-Plane TBM-700 samen met de D-HOAR op 2 augustus 2021

Geef een reactie