Canadese aerobatic-show met een Rutan Long-Ez

C-GZGT Rtan Long-Ez

Oshkosh, 31 juli 2022 – De felgele Rutan Long-Ez die we hier zien is een Canadees exemplaar. Deze C-GZGT is in 1986 gebouwd en heeft constructienummer 568. Het toestel is indertijd gebouwd door Lewis Boyne en werd op 11 augustus 1986 ingeschreven. De huidige eigenaar is sinds 26 mei 2016 Kyle Fowler uit Rocky Mountain House in Canadese staat Alberta.

Kyle Fowler in zijn C-GZGT Rutan Long-Ez

Kyle Fowler droomde al vanaf zijn twaalfde om aerobatic-piloot te worden. Hij wilde in de voetsporen treden van zijn vader Ken die – tot aan zijn overlijden na een vliegtuigcrash op 26 september 2020 –  met ‘Team Rocket Aerobatics’ op vliegshows optrad.

C-FZXS Harmon Rocket II van de vader van Kyle Fowler (Oshkosh, juli 2011)

Toen Kyle 21 werd behaalde hij zijn vliegbrevet. Kyle Fowler vliegt nu commercieel op een Piper PA-31 Navajo en op een Daher Kodiak 100. In de overgebleven tijd geeft hij spectaculaire vliegdemonstraties in zijn gele Rutan Long-Ez.

C-GZGT Rtan Long-Ez

Tegen een frisblauwe lucht stak de Long-Ez goed af in zijn frisse kleuren en met zijn witte rookspoor. Met het toestel werden tijdens de EEA AirVentrue diverse aerobatic-manoeuvres gemaakt. Door de bijzondere vorm van het toestel was dit een vermakelijk gezicht.

En niet alleen overdag werd er met de C-GZGT voorgevlogen. Ook tijdens de avondshow op woensdag en zaterdag gaf Fowler een spectaculaire show weg, nu met vuurwerk erbij dat vanaf het toestel werd ontstoken.

C-GZGT Rutan Long-Ez tijdens de aondshow
C-GZGT Rutan Long-Ez in vuur en vlam

Geef een reactie