AIR ONE, de Israëlische eVTOL

AIR ONE prototype

Oshkosh, 31 juli 2022 – In de tijd van het jaar dat de paddenstoelen uit de grond schieten leek het ons gepast om een ander snel groeiend fenomeen te belichten, de ontwikkeling van elektrisch aangedreven luchtvaartuigen. We hebben op AirOnline.nl hier al vaker aandacht aan besteed, maar we hebben weer een nog niet door ons belichte “paddenstoel” gevonden. Tijdens de EAA AirVentrue op Oshkosh liepen we deze zomer tegen de AIR ONE aan.

Dit is het eerste prototype van de AIR ONE met c/n 0001

De AIR ONE is een Israëlische ontwikkeling van een eVTOL (elektrisch Vertical Takeoff and Landing) luchtvaartuig. Dit luchtvaartuig is tweepersoons en kent een nuttige lading van 250 kg. Beide zitplaatsen krijgen de beschikking over besturing van het toestel. De besturing is eenvoudig en is gebaseerd op de besturingstechniek die AIR ook gebruikt in de drones die zij vervaardigen.

AIR ONE prototype

Om in de lucht te komen heeft de AIR ONE acht elektromotoren die op vier armen aan de romp zijn bevestigd. Het toestel kan een uur vliegen, laadt in een uur op en heeft een kruissnelheid van 161 km/u.
In juli was op Oshkosh het eerste niet-vliegend prototype te zien. In Israël zijn op 21 juni 2022 al (onbemande) proeven gedaan met een tweede prototype dat kan hoveren (4X-YHL).

Het tweede prototype tijdens een hover-test in Israël (Foto: AIR ONE)

Begin 2023 verwacht men met de AIR ONE ook bemande vluchten te kunnen gaan uitvoeren. AIR hoopt in 2023 een Amerikaans typecertificaat van de FAA op zak te hebben. Er kan al ingetekend worden op bestellingen voor de AIR ONE. Leveringen zijn voorzien voor 2024. Of genoemde tijdplanning gehaald gaat worden is met dergelijke projecten altijd een spannende zaak. Time will tell…

Een gedachte over “AIR ONE, de Israëlische eVTOL

Geef een reactie