Ganz neu

D-EXIX Extra EA.330SC

Dinslaken / Schwarze Heide, 7 oktober 2022 – Op het vliegveld Schwarze Heide bij Dinslaken (EDLD), niet ver over de grens bij Arnhem, is de fabriek van de Extra aerobatic toestellen gevestigd. Aan het einde van de middag maakte een toestel uit de fabriek een korte testvlucht.

Het ging om de fabrieksnieuwe D-EXIX. Dit is een antraciet/limegroene Extra EA.330SC. De D-EXIX is sinds juli 2022 de fabrieksdemonstrator van dit model. De EA.330SC is het topmodel uit de range aerobatictoestellen die momenteel in de folder van EXTRA Flugzeugproduktions – und Vertriebs GmbH staan. Het is de enige eenzitter in het gamma en dit toestel wordt gebruikt in de top van het segment, in de unlimited- en free-style-klasse. De EA.330SC heeft in 2009, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017 wereldkampioenen opgeleverd bij de World Aerobatic Championships.

Formule1

Je zou deze aerobatic kist kunnen vergelijken met een Formule1 raceauto. De Extra EA.330SC is gezegend met een zescilinder Lycoming AEIO-580-B1A die 315 pk ( 231 kW) levert. De uit carbon fiber opgebouwde kist is oersterk en kan krachten van +/- 10 G aan. Dat gaat zelfs de capaciteit van de piloot doorgaans te boven. De piloot is dan ook de beperkende factor als het gaat om het presteren van dit toestel.

Het gas gaat erop!

Homesick

Na het uittaxiën van de D-EXIX naar baan 26 ging het gas erop. Het toestel accelereert erg snel en is dan ook snel airborne. Nadat het toestel eenmaal lift had ging de knuppel naar achteren en verdween het toestel “like a homesick angel” verticaal uit het circuit van Schwarze Heide.

Direct gaat de stuurknuppel naar achteren…
…en verlaat de D-EXIX verticaal het circuit

De D-EXIX voerde hierna aan de noordkant van het veld een aantal kunstvlucht manoeuvres uit. Hierbij werd naar ons idee het hele boek “Aerobatics voor Dummies en Gevorderden” doorlopen. Rolls, loops, spinns, hammerheads, alles kwam aan de orde.

D-EXIX Extra EA.330SC aan het werk ten noorden an het veld
D-EXIX Extra EA.330SC in een roll

Na achttien minuten was de trukendoos leeg en meldde de Extra zich in het circuit. Na de landing met een klein stuitertje werd het staartwieltje nog even van de grond gehouden, totdat de staartvleugel ook zijn lift verloor. Hierna taxiede de kist weer naar zijn geboortegrond. Al met al een leuk schouwspel!

D-EXIX Extra EA.330SC on short final, de zonnebril matcht goed bij de herfstkleuren trouwens!
Een klein “hupje” na de landing
D-EXIX Extra EA.330SC

 

Geef een reactie