De zeldzame Piasecki HUP-2 Retreiver uit Charlois

Piasecki HUP-2 Retriever

Rotterdam, 17 september 2022 – Op een rotonde in Rotterdam is een bijzondere helikopter te vinden. Heet toestel staat er al een aantal jaren, maar we waren er nog nooit eerder langsgereden om te gaan kijken. Daar is nu verandering in gekomen!

Piasecki HUP-2 Retriever op de rotonde

Het toestel op de rotonde is een Piasecki HUP-2 Retriever. Dit is een door Frank Piasecki ontworpen helikopter met een dubbele rotor die aanvankelijk als PV-18 werd aangeduid. Tussen 1949 en 1954 zijn er bij de Piasecki Helicopter Corporation 339 exemplaren gebouwd, hoofdzakelijk voor de United States Navy die dit de HUP-1, -2 en -3 noemde. Ook de United States Army heeft een beperkt aantal van deze “dubbele slagroomkloppers” gebruikt, zij noemden dit de H-25A Army Mule. De zeventig geleverde Army exemplaren bevielen niet erg goed en drie werden doorgeleverd naar de Canadese strijdkrachten.

Piasecki HUP-2 Retriever
Piasecki HUP-2 Retriever

Naast de Amerikanen en de Canadezen heeft ook de Aéronavale, de Franse Marine, heeft met vijftien exemplaren tussen 1953 en 1965 gevlogen. Dit waren HUP-2’ Retreivers.

Piasecki HUP-2 Retriever

Door de invoering van een nieuw systeem voor typeaanduidingen in de Verenigde Staten nam de US Navy op termijn de US Army aanduiding over. De HUP-2 werd UH-25B en de HUP-3 werd tot UH-25C omgedoopt.

De Piasecki HUP Retreiver is een belangrijk toestel geworden in de ontwikkeling van Amerikaanse zware transporthelikopters. De HUP had als eerste helikopter een autopilot aan boord en kon een looping maken. In dit toestel zijn al de lijnen te ontdekken van de Boeing CH-47 Chinook die heden ten dage ook door onze Koninklijke Luchtmacht wordt gevlogen. De overdracht van genen is goed te verklaren; het bedrijf Piasecki Helicopter werd begin 1956 Vertol Corporation. In 1960 nam Boeing dat bedrijf over en zette het voort als Boeing Vertol, sinds 1987 de Boeing Helicopter Division genoemd. En dit bedrijf bouwt de Chinooks.

Het is niet moeilijk om in de Boeing CH-47 Chinook is het DNA van de Piasecki HUP Retreiver terug te zien

Het toestel dat te vinden is op een rotonde aan de Zuiderparkweg in de Rotterdamse wijk Charois. De heli is uitgevoerd in een fris oranje/wit kleurenschema met de Nederlandse driekleur in de staart. Op de romp is ‘Baris Businesspark’ aangebracht.

Piasecki HUP-2 Retriever met “Baris Business Park” op de romp

De helikopter staat inmiddels al heel wat jaartjes (acht minstens) op de rotonde. Het toestel staat op sokkels en is in redelijke staat. Aan de rotorbladen en aan het toestel zijn lampjes bevestigd zodat het toestel in het donker verlicht kan worden. Op de rotonde zelf ligt een mooi frisgroen kunstgrasmatje en dat steekt lekker af bij de oranje/witte helikopter.

Piasecki HUP-2 Retriever op een mooi kunstgrasmatje

Dit toestel is in 1953 gebouwd en kreeg als constructienummer 253 mee. Het US Navy Buro Nummer dat voor deze helikopter bestemd was luidde 130076. Of het toestel daarmee daadwerkelijk gevlogen heeft hebben we niet kunnen achterhalen. Gelijk in 1953 werd deze heli namelijk geleverd aan de Aéronavale met s/n 76. Bij de Franse Marine heeft dit exemplaar tot 1965 gevlogen.

Piasecki HUP-2 Retriever

Uiteindelijk kwam de uitgefaseerde helikopter in 1971 terecht bij de vliegtuighandelaar C. Honcoop uit Veen. Hij verkocht het toestel op zijn beurt weer in 1973 aan D. Baris, een autosloperij aan de Charloise Lagedijk, niet ver van de rotonde waar het toestel nu nog altijd staat.

Piasecki HUP-2 Retriever
Piasecki HUP-2 Retriever

Zeldzaam

Vliegende HUP Retreivers zijn er niet meer. In de Verenigde Staten zijn er nog een stuk of vijftien in musea te vinden, in Canada nog twee. In Europa is een Retreiver helemaal zeldzaam. Dit exemplaar is één van de twee HUP-2 in Europa. Er is ook nog een HUP-2 (in opslag?) bij Le Bourget/ Dugny. Dan is er in Groot-Brittannië nog een HUP-3 in een museum in Weston-super-Mare te vinden. In de loop der jaren zijn we zelf nog slechts drie andere exemplaren tegengekomen.

128596 / 596 Piasecki HUP-2 Retriever – USMC “El Toro” (Flying Leatherneck Museum Miramar, 29 september 2007)
147600 / UR Piasecki HUP-3 Retriever – US Navy (Air Zoo, Kalamazoo, 28 juli 2015)
147595 Piasecki HUP-3 Retriever – US Navy (Pima Air & Space Museum Tucson, 11 maart 2018)

Een gedachte over “De zeldzame Piasecki HUP-2 Retreiver uit Charlois

  1. Hallo Berend Jan,
    In 2004 zag ik de HUP-2 130082 in opslag op Lelystad, eigendom van Aviod(r)ome. Volgens internet zou dit toestel nu op/in het USS Iowa Museum in Los Angeles te vinden zijn.

Geef een reactie