Veni Emi Vici

M-INTY Gulfstream G280

Lelystad Airport, 2 november 2022 – In de ochtend van deze mooie november-herfstdag landde één van de privéjets van het bedrijf INEOS op Lelystad Airport. Het toestel, de Gulfstream G280 met de roepnaam M-INTY, kwam vanuit Nice naar de Flevopolder gevlogen en werd pal aan het hek van het Delta-apron geparkeerd.

M-INTY Gulfstream G280

Chemie

INEOS (INspec Ethylene Oxide and Specialties) is een groot Brits chemiebedrijf met aan het hoofd de Britse zakenman Sir Jim Ratcliffe. Hij is tevens voor 60% eigenaar van het bedrijf. De partners John Reece en Andy Currie bezitten ieder 20% van de aandelen. Met name door aankoop van bedrijfsonderdelen is INEOS sinds de oprichting in 1998 sterk gegroeid. Het heeft de eigenaren geen windeieren gelegd, zij mogen zich allen – volgens de Amerikaanse Forbes lijst – multimiljardair noemen.

Bling-bling trap

Sportsponsoring

Het bedrijf INEOS is bij het grote publiek bekend als sponsor van diverse sportactiviteiten. Zo is INEOS hoofdsponsor (en zelfs voor een derde deel eigenaar) van het Mercedes-AMG Petronas Formula One Team.

Op de fiets zijn de INEOS Grenadiers bekend. Deze professionele wielerploeg mag de laatste jaren tot een van de meest succesvolste worden gerekend. Bekendste renner uit de ploeg is de viervoudig winnaar van de Tour de France, Chris Froome.

M-INTY Gulfstream G280

INEOS Grenadier

Nog een opmerkelijk initiatief van INEOS is de ontwikkeling van de 4X4 terreinwagen genaamd INEOS Grenadier. Dit model is ontstaan uit heimwee na de productiestop van de Land Rover Defender. Eerst wilde Sir Jim Ratcliffe de productie van Land Rover overnemen, maar die gaven daar geen toestemming voor. Nu is er een sterk gelijkend model gebouwd met een dikke zescilinder 3.0 BMW diesel- of benzinemotor onder de kap. Ook in Nederland is deze terreinwagen al te reserveren. Het eerste exemplaar is op 18 oktober 2022 van de productieband gekomen uit de voormalige Smart fabriek in het noord-Franse Hambach (www.ineosgrenadier.com).

De INEOS Greenadier 4X4 lijkt sterk op de Land Rover Defender

Gulfstreams

Voor de dienstreizen gebruikt INEOS een aantal Gulfstream privéjets. Deze variëren van Gulfstream G280 tot en met G650. De M-INTY Gulfstream G280 die we op Lelystad Airport zagen is er daar één van.

De M-CHEM Gulfstream G550 is één van de grotere bizjets van INEOS (Genève, 24 mei 2022)

Alle toestellen zijn indertijd fabrieksnieuw in gebruik genomen, op één na. Dat is de M-IMIC. Deze Gulfstream G280 is de afgelopen zomer in dienst gekomen en is een “tweedehandsje”. De M-IMIC vervangt vermoedelijk de M-ISTY die op 23 juni 2021 bij de landing ongenadig hard tegen het asfalt kwam van de landingsbaan op Genève. Dusdanig hard dat het toestel daarna niet meer vliegend is gezien en als afgeschreven wordt beschouwd.

De onfortuinlijke M-ISTY Gulftream G280, hier nog vliegend vanaf Genève, 30 mei 2018

Bij de keuze van de registraties van de vliegtuigen kan INEOS niet enige creativiteit ontzegd worden. De toestellen zijn verder te herkennen aan het INEOS logo in de staart.

Het INEOS-logo in de staart van de M-INTY Gulfstream G280
INEOS Bizjets
Registration Type C/N Remarks
M-AMBA Gulfstream G600 73016
M-ANTA Gulfstream G600 73090
M-CHEM Gulfstream G550 5606
M-IMIC Gulfstream G280 2003
M-INTY Gulfstream G280 2086
M-ISTY Gulfstream G280 2085 dam. Genèva 23JUN21
M-OVIE Gulfstream G650 6247
M-USIC Gulfstream G550 5394

De vloot bizjets staat op naam van Hampshire Aviation. Voorheen heette dit bedrijf INEOS Aviation en de drie eerdergenoemde eigenaren van INEOS zijn ook eigenaar van Hampshire Aviation.

Het typeplaatje van de M-INTY met c/n 2086 aan de voeten van de cabin attendant
INEOS wapenschild
Naast de deur van de M-INTY zagen we een wapenschild. Dit is op verzoek speciaal voor INEOS bedacht door de ontwerper Tony Ecuyer. In het wapenschild zijn een aantal kenmerken van INEOS terug te vinden. Op de website van INEOS vonden we een verklaring voor de afbeeldingen in het wapen.

Het wapenschild van INEOS naast de deur van de M-INTY

De bijenkorf en de bijen wijzen op organisatie en industrie (een ‘bijenkorf van activiteit’). Bijen komen voor op het wapen van de stad Manchester – de stad waar Jim Ratcliffe vandaan komt.

De salamander (een amfibie in vlammen) staat voor chemie en wetenschap. In de heraldiek wordt de salamander ook geassocieerd met de deugden trouw en moed.

De diagonale, getrapte lijnen benadrukken opwaartse en trapsgewijze vooruitgang (een “trap van groei”).

Een gesloten vizier vertegenwoordigt de helm van een soldaat, het bedrijf propageert te leiden van voren. Helmen van adel zijn daarentegen meestal open (goud voor het koningschap, zilver voor edelen), met verticale balken, omdat zij vaak achteraan zitten bij een actie.

Dolfijnen aan de basis tonen intellectuele kennis en ijver.

V/V (Romeinse cijfers voor 5/5) in de INEOS-ring is een verwijzing naar de oprichtingsdatum van het bedrijf op 5 mei (1998).

Onder het wapenschild hoort nog een motto, dit luidt: ‘Veni Emi Vici’. In het Nederlands laat zich dit vertalen naar ‘Ik kwam, ik kocht, ik overwon‘. INEOS is met name gegroeid door bedrijven of bedrijfsonderdelen op te kopen die niet langer strategisch waren voor de verkopende partij en ging ze vervolgens beter beheren.

Vanuit Nice

De M-INTY arriveerde op Lelystad Airport vanuit Nice (LFMN). In de tweede helft van de middag vertrok het toestel daar ook weer naar toe, om later die avond nog naar Farnborough (EGLF) door te vliegen.

M-INTY Gulfstream G280

2 gedachten over “Veni Emi Vici

  1. Nou je hebt goed je huiswerk gedaan! Leuk al die achtergrond informatie. Had een paar van die bizjets gezien en wist dat ze gerelateerd waren maar dit is een gedegen onderzoek, top!

  2. I spotted the M AMBA today morning at Aurangabad, Chikalthana airport (IXU) in Maharashtra, India. And Google lens led to this article. Thanks for sharing the research

Geef een reactie