Eeneiige tweeling

M50-02 Pilatus PC-7 Mk.II – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM)

Stans, 27 oktober 2022 – In de onderhoudshangaar van Pilatus bij het Zwitserse Stans zijn soms leuke zaken waar te nemen. Zo zagen we achterin de hangaar een nieuwe Maleisische Pilatus PC-7 Mk.II staan. Het toestel met de registratie M50-02 wordt daar momenteel opgebouwd door de technici van Pilatus Flugzeugbau.
Op zich is een militaire trainer uit het verre oosten in Europa al een mooie vangst, maar het werd nog mooier. Toen de hangaar ver genoeg openstond zagen we nóg een PC-7 Mk.II staan. Ook weer een van de Maleisische luchtmacht! Maar nu komt het, beide toestellen droegen dezelfde registratie! Op beide staarten was M50-02 af te lezen.

Twee rompen met dezelfde registratie; M50-02

In maart 2022 stond de M50-02 (c/n 609) buiten op het platform voor de onderhoudshangaar. Dit voorjaar is één van de twee PC-7 Mk.II’s in een container naar Stans gekomen. Stephan Widmer kon van het toestel op 23 maart 2022 een foto maken.

M50-02 Pilatus PC-7 Mk.II (c/n 609) na aankomst per container op 23 maart 2022 op Stans (Foto: Stephan Widmer)

Kennelijk bouwt Pilatus nu een vervangende romp voor deze M50-02. Want van het linker toestel lijken een aantal onderdelen afgehaald te zijn, terwijl men met het rechter toestel bezig was op dit verder op te bouwen.

Deze M50-02 Pilatus PC-7 Mk.II is naar ons idee de oorspronkelijke c/n 609

Zoals wel vaker bij eeneiige tweelingen is het onderscheid vaak moeilijk te maken. Daar moet soms zelf DNA-onderzoek aan te pas komen. In dit geval zijn we ook erg benieuwd naar het DNA (lees constructienummers) van de twee PC-7 Mk.II’s. Het linker toestel is naar alle waarschijnlijkheid de  oude “609”. Alleen wat het constructienummer van het rechter toestel wordt, hopelijk komen we dat eerdaags nog te weten. Het zou bijzonder zijn als dat toestel ook met c/n 609 de fabriek gaat verlaten. Time will tell!

Twee keer de M50-02 Pilatus PC-7 Mk.II – Royal Malaysian Air Force (TUDM)

Met dank aan Stephan Widmer voor zijn bijdrage aan dit artikel.

2 gedachten over “Eeneiige tweeling

Geef een reactie