De Lockheed HC-130J Combat King II; redder in nood

16-5863 / LI Lockheed Martin HC-130J Combat King II – USAF

Waterkloof, 25 september 2022 – Tijdens de beurs Africa Aerospace and Defence 2022 (AAD2022) op de Zuid-Afrikaanse air force base Waterkloof was de US Air Force goed vertegenwoordigd. Naast twee C-17’s, een KC-46, een MQ-9 Reaper en een HH-60G Pave Hawk was er ook een Lockheed-Martin HC-130J Combat King II aanwezig. Deze versie van de aloude C-130 Hercules was afkomstig van de 106th Rescue Wing (en daarin het 102nd Rescue Squadron). Deze eenheid is gestationeerd op Francis S. Gabreski Air National Guard Base op Long Island, nabij New York City. De registratie van het toestel was 16-5863 en de staartcode is toepasselijk “LI” (Long Island).

16-5863 / LI Lockheed Martin HC-130J Combat King II – USAF

Samen met de HH-60 Pave Hawk vormt de HC-130J een team voor het redden van personen in oorlogsgebied. Dit type vervangt de oudere HC-130P/N modellen. De Combat King II heeft een hogere payload (15.875 kg in plaats van 13.600 kg) en vliegt sneller dan zijn voorgangers (314 kts in plaats van 251 kts).

16-5863 / LI Lockheed Martin HC-130J Combat King II start voor de demo

Daar waar een Air National Guard unit doorgaans gebruikte toestellen in haar inventaris ontvangt, vormt deze Combat King II een uitzondering. Dit toestel is spiksplinternieuw in mei 2019 afgeleverd aan de eenheid. Deze HC-130J is het enige vleugelvliegtuig van de United States Air Force dat ingezet wordt voor reddingsoperaties van personeel. Deze Herculesvariant zit vol met apparatuur om niet opgemerkt te worden achter de vijandelijke linies en om zichzelf te kunnen verdedigen.

16-5863 / LI Lockheed Martin HC-130J Combat King II met daarachter de HH-60G Pave Hawk
De Combat King in formatie met de Pave Hawk

Onder de vleugels zijn twee pods aanwezig waarmee helikopters in de lucht kunnen worden bijgetankt. De slang daarvoor kan worden afgerold en middels lampjes en radiocommunicatie kan de ontvangende heli bijgestuurd worden.

Onder de vleugels hangen twee pods met de tankslang

Tijdens de vliegshow op Waterkloof werd een demonstratie met de Combat King II gegeven. Daarbij werd het bijtanken van de HH-60G Pave Hawk in de lucht gesimuleerd. Verder toonde de HC-130J zijn STOL-capaciteiten waarbij een korte start en landingsafstand nodig was. Achteruit taxiën was ook een van de vaardigheden die getoond werd. Vanuit de HH-60G Pave Hawk werden troepen overgezet naar de Combat King II, een realistisch scenario.

01-26886 Sikorsky HH-60G Pave Hawk met de bemanning die werd overgezet naar de Combat King II
De bemanning in de heli zat er ontspannen bij

Naast het redden van personeel achter de vijandelijke linies kan de HC-130J ingezet worden voor humanitaire taken, ondersteuning bij rampen en (medische) evacuaties. Een veelzijdige redder in nood!

16-5863 / LI Lockheed Martin HC-130J Combat King II – USAF

Geef een reactie