De meeste voorspoed is te vinden op Lelystad Airport

N3012H Beech F33A Bonanza

Lelystad Airport, 18 november 2022 – Gezien over Nederland is naar onze mening de meeste voorspoed te vinden op Lelystad Airport. Dat lijkt cryptisch, maar Engels woord ‘bonanza’ laat zich vertalen als ‘voorspoed’. En laat Beechcraft nou op 22 december 1945 een ontwerp genaamd ‘Bonanza’ geïntroduceerd hebben. Dit uiterst succesvolle en oerdegelijke vliegtuig is sinds 1947 onafgebroken in productie, in middels al 75 jaar! Geen enkel ander vliegtuig is zo lang in productie geweest als de Bonanza. Er zijn inmiddels meer dan 17.000(!) exemplaren van de band gerold, and we are still counting! Een ongekende vorm van voorspoed.

In Nederland is een beperkt aantal Beech Bonanza’s te vinden. De meeste, vijf maar liefst, vinden onderdak op Lelystad Airport. Vandaag konden we de Bonanza die het meest recent naar Lelystad Airport is gekomen fotograferen. De andere hadden we al eerder eens voor onze lens gehad. Tijd voor een voorspoedig overzichtje leek ons!

N3012H Beech F33A Bonanza

De N3012H stamt uit 1987 en heeft c/n CE-1109. Dit toestel stond een tijd geleden in de Verenigde Staten te koop met slecht 1.535 uren op de teller. Deze F33A is door Beechcraft indertijd als demonstrator gebruikt.

N3012H Beech F33A Bonanza

Op 1 mei 2022 begon de N3012H aan zijn Trans-Atlantische oversteek. Eerst werd naar Goose Bay gevlogen. Pas op 21 mei werd doorgevlogen naar IJsland. De dag daarna vloog de kist door naar het Schotse Wick om op 23 mei 2022 aan te komen op Midden Zeeland. Hier werd het toestel gereed gemaakt voor zijn nieuwe eigenaar in Nederland. In juni van dit jaar troffen we het toestel op Midden Zeeland in de hangaar van Transal Aero Service.

N3012H Beech F33A Bonanza bij Transal Aero Service (Midden Zeeland, 12 juni 2022)

Sinds 14 september 2022 verblijft deze Amerikaans geregistreerde Bonanza op Lelystad Airport. De N3012H staat in een box op het Foxtrot-platform.

N3012H Beech F33A Bonanza

F-GKEA Beech F33A Bonanza

Net als de N3012H verblijft ook de Franse F-GKEA in een box op het Foxtrot-platform. Het bouwjaar van dit exemplaar is 1991 en het c/n is CE-1628. Deze kist staat momenteel te koop (op Planecheck met een vraagprijs van €290.000,-). Begin dit jaar is de F-GKEA op Genk Zwartberg voorzien van een mooie digitale Garmin cockpit op basis van een Garmin G500 scherm.

F-GKEA Beech F33A Bonanza (Lelystad (23 september 2021)

De F-GKEA is eveneens een F33A Bonanza. Uiterlijk verschilt het toestel vanwege de twee Osborne tiptanks van 20 US Galon (75 liter) ieder.

De tiptanks van de F-GKEA (Lelystad, 18 mei 2021)

Doordat het toestel te koop staat is het niet ondenkbaar dat deze Bonanza op termijn Lelystad Airport gaat verlaten. Tenzij dat er een nieuw baasje wordt gevonden die het toestel op Lelystad Airport laat staan natuurlijk!

PH-BNK Beech F33C Bonanza

Er is nog een model F33 op Lelystad Airport aanwezig en dat is de PH-BNK. Dit is een F33C Bonanza. Als enige model is de F33C toegerust voor aerobatic manoeuvres. De PH-BNK stamt uit 1978 en heeft c/n CJ-140. Dit is een voormalig lestoestel van de Rijksluchtvaarschool (thans KLM Flight Academy) op Groningen Airport Eelde. Als enige is deze ex-RLS-Bonanza nog overgebleven in het PH-register.

PH-BNK Beech F33C Bonanza (Lelystad, 23 april 2020)

De PH-BNK verblijft in de hangaar van Rotor & Wings aan het Hotel-platform.

N25FP Beech A36 Bonanza

Van de Bonanza is een zespersoons model ontwikkeld, de A36. De N25FP (c/n E-2720, bouwjaar 1992) is daar een voorbeeld van. Deze Bonanza staat in een hangaar op het Hotel-platform en staat sinds augustus 2016 op Lelystad Airport. Indertijd nog in een “gewoon” kleurenschema.

N25FP Beech A36 Bonanza in zijn oude kleuren bij aankomst (Lelystad, 7 april 2018)

De huidige eigenaar heeft het toestel in 2018 voorzien van een bijzonder uiterlijk, geheel naar eigen inzicht. Het ontwerp werd gerealiseerd door TRIK. Dit is het pseudoniem van de Nederlandse tekenaar Raymond Hendriks (1976). Deze kunstenaar omschrijft zich als illustrator, politiek cartoonist, ontwerper en is docent illustratie aan de ArtEZ Academie Arts & Design Zwolle.

De N25FP Beech A36 Bonanza is getransformeerd tot een vliegend kunstobject (Lelystad, 12 augustus 2021)

D-EJAA Beech A36 Bonanza

De vijfde en laatste Bonanza die we laten zien is een Duits exemplaar. Dit toestel geregistreerd als D-EJAA en is een Beech A36 Bonanza uit 1977 (c/n E-990 en ex N17606). De D-EJAA staat gestald in de hangaar bij Zeusch Aviation. De D-EJAA verblijft sinds juni 2015 in Nederland. De vorige eigenaar stalde deze kist al eerder op Lelystad Airport en daarna op Hilversum. De huidige eigenaar heeft de Beech weer teruggebracht naar Lelystad Airport.

D-EJAA Beech A36 Bonanza (Lelystad, 31 augustus 2022)

Voorspoed elders

Er zijn in ons land nog een aantal Bonanza’s actief, maar niet zoveel als op Lelystad Airport. We noemen de PH-MOP, PH-KPR en PH-ALB op Rotterdam – The Hague Airport en de prachtige N888DB Beech V35B Bonanza die op Midden Zeeland thuishoort. Dan verblijft op Breda/Seppe nog de roze D-EKLB Beech A36 Bonanza. Zijn we er in dit rijtje nog een vergeten, dan steekt er vast wel iemand zijn vinger op!

 

4 gedachten over “De meeste voorspoed is te vinden op Lelystad Airport

  1. Hallo Leo,

   Als je op Plancheck zoekt naar de F-GKEA dan zie je daar momenteel wat foto’s, inclusief de cockpit.

   Groet,
   Berend Jan Floor

Geef een reactie