PH-PKZ Reims/Cessna FRA150M Aerobat nieuw in Nederland

PH-PKZ Reims/Cessna FRA150M Aerobat

Lelystad Airport, 26 november 2022 – Sinds 2 augustus 2022 staat er in Nederland een mooie klassieke Reims/Cessna FRA150M Aerobat ingeschreven. De thuisbasis van deze tweezitter is Lelystad Airport.

PH-PKZ Reims/Cessna FRA150M Aerobat

Deze Cessna is in 1976 gebouwd bij Reims Aviation S.A. in het Franse Reims. Hier werden met name in de jaren zeventig vele honderden Cessna sportvliegtuigen in licentie gebouwd. De meeste exemplaren kwamen op de Europese markt terecht.

Zweden en Frankrijk

Het exemplaar dat nu op Lelystad Airport vertoeft ging op 29 april 1976 naar Zweden als SE-GMN. De jaren daarna kreeg het toestel diverse Zweedse eigenaren tot op 28 april 2017 de SE-GMN naar Frankrijk werd geëxporteerd. Aansluitend werd het toestel op 28 juni 2017 in Frankrijk ingeschreven als F-HIEP.

SE-GMN Reims/Cessna FRA150M Aerobat, Linköping 30-04-1977 (Foto: Svensk Flyghistorisk Forum / collectie Freddy Stenbom)
F-HIEP Reims/Cessna FRA150M Aerobat, Lelystad, 2 april 2022 (Foto: Richard Poeser)

Met het Franse kenmerk is deze Aerobat begin april 2022 naar Lelystad Airport gekomen. De F-HIEP is de maanden daarna bij Hangar One op Teuge in onderhoud geweest en omgeregistreerd naar zijn nieuwe Nederlandse kenmerk.

PH-PKZ Reims/Cessna CFRA150M Aerobat in onderhoud bij Hangar One (Teuge, 25 juni 2022)

Op 2 augustus 2022 werd de F-HIEP in Frankrijk doorgehaald in het register en in Nederland als PH-PKZ opgenomen. Na 7 september 2022 begon het toestel te vliegen met zijn nieuwe identiteit. Inmiddels heeft het toestel al diverse lokale vluchten gemaakt vanaf Lelystad Airport.

Type verklaard

Als we even inzoomen op de typeaanduiding “FRA150M” dan kunnen we daar het volgende uithalen; De “F” geeft aan dat het toestel bij Reims in Frankrijk s is gebouwd. De “R” staat vermoedelijk voor “Rocket”. Deze aanduiding werd wel bij de Cessna 172 Rockets gebruikt, maar qua benaming niet bij de 150’s. Er zit in de FRA150 een Rolls Royce O-240 motor. Deze is sterker (130 pk / 97 kW) dan de standaard bij de Cessna 150 gebruikte O-200 motor van 100 pk (76 kW). De “A” staat voor Aerobat. Dit duidt aan dat er met dit toestel aerobatics gevlogen mogen worden. Structureel is de Aerobat verstrekt en kan een hogere belasting aan. De brandstoftoevoer uit de vleugels is evenwel via de zwaartekracht, dus lang inverted vliegen is er niet bij met de Aerobat.

PH-PKZ Reims/Cessna FRA150M Aerobat
Deurtjes
Een opvallend kenmerk van de Aerobat is om – in geval van nood – de deurtjes af te kunnen werpen. Er is een veiligheidssysteem waarbij met een kabeltje de pinnen uit de scharnieren getrokken kunnen worden zodat men het toestel – desgewenst en indien aanwezig – met een parachute kan verlaten. Op de foto hieronder zijn de kabeltjes goed te zien bij een Britse Aerobat.

De kabeltjes die bij de Aerobat om de pinnen uit de scharnieren kunnen trekken om de deurtjes af te kunnen werpen

Het cijfer “150” laat zich makkelijke raden in de typeaanduiding. Tot slot is de “M” de versie van het model. De “M” was de laatste in de reeks 150’s die tussen 1958 en 1977 is gebouwd. Daarna kwam de Cessna 152 in productie. Van de FRA150M zijn er maar 75 gebouwd, van alle Cessna 150’s bij elkaar 23.839!

PH-PKZ Reims/Cessna FRA150M Aerobat

Juist constructienummer?

In Nederland en Frankrijk staat en stond het toestel ingeschreven met constructienummer FA1500286. In Zweden was dit indertijd c/n FRA1500286. Waarom de “R” weggevallen is weten we niet. Op het authentieke typeplaatje staat c/n FA1500286 (zonder “R”) en type FRA150M. Het lijkt ons dat de “R” er eigenlijk tussen zou moeten staan! De sterkere Rolls Royce motor zit volgens ons nog steeds op de neus. We houden het erop dat bij de productie van het typeplaatje men de “R” vergeten is…

PH-PKZ Reims/Cessna FRA150M Aerobat

Er is in ons land momenteel nog één andere Aerobat ingeschreven, de PH-CQA (ex G-BCVH). Dit is een Reims/Cessna FRA150L Aerobat. Het constructienummer van dit exemplaar staat als FRA1500258 te boek, mét een “R”.

PH-PKZ Reims/Cessna FRA150M Aerobat

Authentiek

Wat leuk is aan de PH-PKZ is dat het toestel nog in zijn authentieke kleurenschema vliegt. Het blokkenschema werd indertijd alleen op de Aerobats gebruikt. En dat staat het toestelletje goed, net als de sloffen aan de wielen. Ook al is dit toestel al weer ruim 46 jaar oud, het ziet er nog erg fraai uit!

PH-PKZ Reims/Cessna FRA150M Aerobat

Met dank aan Richard Poeser en het Svensk Flyghistorisk Forum (collectie Freddy Stenbom) voor hun bijdrage aan dit artikel.

Geef een reactie